Mold-street: Doar una din zece construcții neautorizate ajung să fie demolate

Un studiu realizat de Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) privind practica judiciară pe cauzele contravenționale, iniţiate de autorităţi pe marginea construcțiilor neautorizate, constată o serie de vulnerabilităţi generate de lacunele din legislaţie, precum şi de riscurile de corupţie în acest sector, notează mold-street.com.

Mold-street: Doar una din zece construcții neautorizate ajung să fie demolate
(Foto: UNIMEDIA)

Astfel, în cadrul studiului au fost supuse analizei 250 de hotărâri ale instanțelor de judecată din Chișinău, Bălți și Cahul, adoptate în perioada 2014-2018, privind construcţiile neautorizate.

Prin urmare, s-a stabilit că instanțele de fond s-au expus în favoarea demolării construcțiilor ilegale doar în 61 de cazuri (24%), în alte 62 de cazuri (25%) a fost aplicată amendă fără demolare, iar în 127 de cazuri (51%) a fost dispusă încetarea procesului contravenţional din diferite motive.

Pub

Totodată, în urma contestărilor în instanțele de apel a celor 61 de hotărâri, prin care s-a dispus demolarea, doar 28 au rămas definitive până în prezent, se arată în studiul CNA. 

Astfel din numărul total de 150 de hotărâri emise de către Judecătoria Chișinău, doar 23 cazuri au rămas definitive în vederea aplicării sancțiunii sub formă de amendă cu demolarea construcțiilor ilegale. La Bălţi, din numărul total de 50 de hotărîri emise de către Judecătoria Bălți, doar 2 cazuri (adică doar 4%) au rămas definitive în vederea aplicării sancţiunii contravenționale amendă cu demolarea construcțiilor ilegale.

În cazul municipiului Cahul, din 50 de hotărîri emise de către Judecătoria Cahul doar 3 cazuri au rămas definitive cu aplicarea sancţiunii contravenționale amendă şi demolarea construcțiilor ilegale.

Potrivit CNA, din 127 de cazuri încetate doar 52 au fost contestate de autorităţi, iar din 62 de cazuri cu aplicarea amenzii fără demolare, doar 7 au fost contestate. În final, în nici un caz nu a fost modificată hotărârea instanţei de fond în favoarea demolării construcțiilor ilegale.

Din numărul total de hotărâri încetate în prima instanță (127), 72 de cazuri (57%) au fost argumentate prin intervenirea termenului de prescripție, 25 de cazuri (20%) - prin încălcarea procedurii, 19 cazuri (15%) - prin neprezentarea în instanță a agentului constatator, iar 11 cazuri (8%) - prin neprezentarea probelor suficiente în instanță pentru argumentarea existenței contravenției.

Citiți mai mult pe mold-street.com.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub