Mold-street: De la Moldovagaz la gaura de miliarde de la BEM: 216 companii ale statului trec în gestiunea APP

Cabinetul de miniștri a aprobat pe 1 august 2018, o hotărâre privind trecerea a 144 de întreprinderi de stat și a cotelor părți din 72 de societăți pe acțiuni din proprietatea ministerelor în cea a Agenției Proprietății Publice, scrie mold-street.com.

Mold-street: De la Moldovagaz la gaura de miliarde de la BEM: 216 companii ale statului trec în gestiunea APP
(Foto: UNIMEDIA)

Într-un comunicat de presă al Guvernului este menționată în mod special întreprinderea de stat Calea Ferată din Moldova (CFM), care se confruntă cu probleme majore, chiar dacă în listă sunt şi alte zeci de companii ale statului în situaţie dificilă.

De exemplu Banca de Economii cu o gaură de circa 10 miliarde lei, sau întreprinderile de stat Moldresurse şi Giuvaier, aflate în insolvenţă de ani de zile.

Pub

„Un șir de instituții urmează să fie reorganizate, să fie comasate, să fie transformate în instituții publice. Pentru început, trecem tot la APP, astfel încât cât mai repede să ne putem apuca de administrarea acestor întreprinderi, de crearea unui management eficient și, în paralel, reorganizarea sau transformarea va fi făcută foarte repede”, a spus premierul premierul Filip.

În gestiunea APP a trecut şi cota statului de la întreprinderea moldo-rusă Moldovagaz sau Metalferos, compania Air Moldova, Administraţia de Stat a Drumurilor, MoldATSA, Moldtelecom, Termoelectrica etc, scrie mold-street.com.

Există şi o excepţie: Întreprinderea de stat Moldelectrica rămâne în gestiunea Ministerului Economiei şi Infrastructurii, care însă va iniţia reorganizarea acesteia în termenul prevăzut de art. 19 alin.(3) lit.b) al Legii cu privire la întreprinderea de stat şi întreprinderea municipală.

Potrivit documentului, lista reflectă datele din Registrul patrimoniului public, la situaţia din 13 iunie 2018, privind întreprinderile de stat aflate în administrarea tuturor ministerelor, autorităţilor administrative centrale din subordinea Guvernului şi a Academiei de Ştiinţe, cu considerarea faptului că, anumite entităţi dintre acestea au fost reorganizate deja în instituţii publice, precum şi a proiectelor actelor normative privind reorganizarea unor entităţi, care se află în procedură de definitivare

Agenţia Proprietăţii Publice de comun cu Agenţia Servicii Publice, în termen de 60 de zile din data publicării hotărârii, vor asigura operarea modificărilor necesare în actele de constituire ale întreprinderilor de stat incluse, scrie mold-street.com.

Mai adăugăm că din cele 144 de întreprinderi de stat ce vor trece la APP, 12 sunt în procedură de insolvenţă. În aceaşi situaţie sunt 20 de societăţi pe acţiuni din cele 72 cu cote părţi ale statului, ce trec din proprietatea ministerelor în cea a Agenției Proprietății Publice.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub