Mold-street: Cine stă în spatele Consorțiului de investitori ce poate prelua Agroindbank

Agenția Proprietății Publice în numele Guvernului Republicii Moldova a semnat pe 22 iunie, cu Consorțiul internațional de investitori (BERD, Invalda INVL, Horizon Capital) un precontract de vânzare a 41,09% din acțiunile noi emise de Moldova-Agroindbank (MAIB), cea mai mare din Moldova. Dar acţiunile ar putea ajunge şi la alt investitor, transmite mold-street.com.

Foto: UNIMEDIA

Băncile din Moldova trebuie să-și reia funcţia de intermediere financiară

Pe 22 iunie 2018, Agenția Proprietăţii Publice în numele Guvernului Republicii Moldova a semnat, cu Consorţiul internaţional de investitori (BERD, Invalda INVL, Horizon Capital) un precontract de vânzare a 41,09% din acţiunile noi emise de Moldova-Agroindbank.

Autorităţile au dat procedurii o importanţă majoră, fiind însoţită şi de o campanie mediatică în ţară şi peste hotare, relatează mold-street.com.

„Intenţia noastră este să ducem la bun sfârșit procesul de transparentizare și consolidare a sectorului bancar. Evenimentul de astăzi va avea un impact pozitiv asupra economiei naționale. Cu acţionari mari, acţionari de calitate, băncile din Moldova trebuie să-și reia pe deplin funcţia de intermediere financiară”, a afirmat ministrul.

Nu există nicio garanţie că consorţiul internaţional va câștiga licitaţia!

Directorul pentru instituţii financiare al BERD pentru Moldova, Ucraina, Belarus şi Balcanii de Vest, Henry Russel, a menţionat eforturile Băncii Naţionale a Moldovei în vederea transparentizării acţionariatului și adoptarea în decembrie 2017 a mecanismului privind blocarea acţionarilor netransparenţi.

Totodată el a spus că munca nu se termină aici. „Astfel, la bancă, împreună cu noii investitori va veni o nouă disciplină, tehnologii noi, lucruri care vor face ca instituţia să-și mențină poziția de lider și chiar să crească... Este nevoie şi de continuarea reformelor, pentru ca sectorul bancar al Republicii Moldova să devină complet transparent”, a afirmat Henry Russel.

Pe de altă parte fondul lituanian Invalda INVL susţine într-un comunicat de presă „că nu există nicio garanţie că consorţiul internaţional va câștiga licitaţia, deoarece va fi deschis și altor participanţi”.

Preţul minim pentru participaţia de 41,09% din acţiunile MAIB este de peste 450 de milioane de lei moldovenești (la cursul de schimb actual – circa 23 de milioane de euro), iar licitația de vânzare a acțiunilor MAIB ar trebui să aibă loc pe parcursul următoarelor luni.

Cine sunt investitorii

Pentru a cumpăra acţiunile de la MAIB consorţiul internaţional de investitori (BERD, Invalda INVL, Horizon Capital) a creat o companie în Marea Britanie. E vorba de Heim Partners Ltd din Londra, care are un capital social de o mie de euro, iar director este moldoveanul Vasile Tofan, preşedintele Consiliului de Administraţie de la Purcari Wineries, dar şi analist la Horizon Capital.

Reprezentanţii Consorţiului nu au explicat de ce au folosit o astfel de schemă sofisticată pentru a participa la achiziţia băncii din Moldova.

Astfel Invalda INVL participă prin subsidiara sa MD Partners UAB (100%), deţine o participaţie de 37,5% (375 de euro) la HEIM Partners Ltd. BERD are și el 37,5% (375 de euro), iar Dealbeta Investments Limited din Cipru – 25% (250 de euro).

Dealbeta Investments Limited are în calitate de fondatori două fonduri de investiţii din offshorul american Delaware (SUA). E vorba de Emerging Europe Growth Fund III, L.P cu 29.258.964 de dolari şi EEGF III Netherlands LP – cu 4.741.036 dolari. Ambele fonduri sunt însă sub supravegherea Comisiei SUA pentru Titluri Mobiliare și Bursă (SEC) și sunt parte a grupului Horizon Capital.

În acelaşi timp investitorii lituanieni nu exclud că ar putea la rândul lor să atragă fonduri de la investitori privaţi printr-un fond specializat de capital de risc, fondat de INVL - Asset Management. Ca rezultat, cota Invalda în capitalul social al MD Partners ar putea scădea, cu toate acestea, se prevede că Invalda INVL va păstra cel puțin 50% din capitalul propriu al MD Partners.

De notat că beneficiar final al unei cote de peste 92% din capitalul Invalda INVL este omul de afaceri lituanian Darius Šulnis, care este şi preşedintele companiei.

De ce trebuie vândută Agroindbank

Chiar dacă preţul de achiziţie al MAIB pare unul mic, faptul că acesta nu a fost vândut până acum denotă că riscurile sunt foarte mari.

De vină sunt politicienii ce controlează justiţia moldovenească şi instituţiile puse să supravegheze piaţa. Or pe parcursul ultimilor 15 ani, anume prin intermediul justiţiei şi politicienilor a fost legalizată atât preluarea acţiunilor unor bănci - de la Victoriabank, Banca de Economii la Agroindbank, dar şi furtul miliardului. 

Aşa că pentru a intra pe piaţă, investitorii au solicitat şi au primit mai multe garanţii, atât de la autorităţi, cât şi de la bancă şi acţionarii ei. 

Amintim că BNM a obligat în 2016, două grupuri de acționari ai Moldova-Agroindbank, care au acționat concertat și au achiziționat o cotă substanțială în capitalul social al băncii în mărime de 41,09%, fără a dispune de permisiunea prealabilă scrisă a Băncii Naționale, să înstrăineze în termen de 3 luni acțiunile achiziționate.

Deoarece acțiunile menționate nu au fost înstrăinate în termenele stabilite, acestea au fost anulate și emise altele noi, ca urmare un pachet de 41,09% din acțiuni au fost expuse de mai multe ori la vânzare.

Vânzarea pachetului de acțiuni al Moldova-Agroindbank este și un angajament al autorităților Republicii Moldova față de Fondul Monetar Internațional, care deja de un an urma să fie îndeplinit.

Mai adăugăm că vânzarea pachetului ar mai putea dura încă câteva luni. Or, Guvernul a împuternicit Agenția Proprietății Publice să solicite de la MAIB să furnizeze, până la 1 septembrie 2018, "o opinie de confirmare a valorii juste asupra prețului de cumpărare al acțiunilor nou-emise (denumită conform uzanțelor internaționale „fairness opinion”), care corespunde prețului de expunere al acestor acțiuni la ultima licitație pe piața reglementată la data de 30 aprilie 2018".

Opinia trebuie să fie emisă de o entitate cu renume și cu o experiență recunoscută pe plan internațional în domeniul evaluării valorilor mobiliare ale entităților de interes public, ce nu este în conflict de interese cu Moldova-Agroindbank, care poate fi o bancă, o societate de audit sau o companie de evaluare.

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.