Mold-street: Cei „o sută de consilieri economici” ai premierului Pavel Filip

Premierul Pavel Filip a aprobat o listă lărgită a membrilor Consiliului Economic, numărul cărora a ajuns deja la circa 100 de persoane, aproape dublu faţă de acum doi ani, scrie mold-street.com

Foto: UNIMEDIA

Potrivit documentului, acum Consiliul Economic are în componenţa sa 41 de asociații de business, şase reprezentanți ai comunităţii ştiinţifice şi societății civile, 10 reprezentanți ai organizațiilor internaționale active în domeniul reformelor mediului de afaceri și 43 de reprezentanți ai autorităților și instituțiilor publice.

"Astfel numărul membrilor Consiliului Economic a crescut de la 71, cîți au fost anul trecut, la 100, Iar în comparație cu anul 2016 numărul membrilor CE practic s-a dublat – de la 59 la 100 azi.

Cele mai multe solicitări de membru al Consiliului, au venit din partea asociațiilor de business. Pe parcursul anului 2017 dar și a primei jumătăți ai acestui an, reprezentanții mediului de afaceri au depus cereri prin care solicitau statut de membru în cadrul Consiliului". se arată într-un comunicat al secretariatului Consiliului Economic, mai asaugă mold-street.com

Consiliul Economic a fost instituit în august 2011 pe lângă Prim-ministru în calitate de organ consultativ şi are misiunea de a facilita dialogul între reprezentanţii comunităţii de afaceri şi formatorii de politici în vederea dezvoltării unui climat socioeconomic favorabil şi unui mediu de afaceri nondiscriminatoriu, transparent şi favorabil investiţiilor. 

Potrivit unui raport al Secretariatului Consiliului Economic, în anul trecut cu suportul și expertiza CE au fost promovate 45 de modificări legislative, hotărâri de Guvern și alte acte normative. Acestea au fost inițiate de mediul de afaceri, Prim-ministru și donatori și de Secretariatul CE.

Toți membrii CE au posibilitatea să participe la lucrările unuia din cele 6 Grupuri de lucru. Șefia acestora este asigurată de către un reprezentant al sectorului asociativ.

Printre cele mai seminificative reforme care ar fi fost promovate cu suportul și expertiza CE se numără reforma actelor permisive care, deja potrivit Băncii Mondiale, a adus economii mediului de afaceri în sumă de 12  milioane de dolari, reducerea numărului organelor cu funcții de control și facilitarea procesului de eliberare a permiselor de muncă și de ședere pentru investitorii străini.

Printre planurile pentru anul 2018 ale Consilului Economic se numără promovarea legii uceniciei, unui nou Cod al Muncii și reforme privind facilitarea comerțului dezbătute în cadrul Comitetului Național pentru Facilitarea Comerțului, funcțiile căruia sunt exercitate de Consiliul Economic.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru, este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de către proiectul grupului Băncii Mondiale „Reforma climatului investițional”, finanțat de Guvernul Suediei.

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.