Mold-street: Cea mai mare bancă din Moldova amână plata dividendelor acţionarilor pentru anul 2017

Adunarea Generală a Acționarilor a Moldova Agroindbank (MAIB) a decis să amâne cu șase luni, adoptarea unei decizii de plată a dividendelor pentru anul 2017, scrie mold-street.com 

Mold-street: Cea mai mare bancă din Moldova amână plata dividendelor acţionarilor pentru anul 2017
(mold-street.com)

Banca va plăti dividende acţionarilor pentru anul 2017, dar pentru aceasta este nevoie de răbdare, dar şi de înţelepciune, a declarat preşedintele Comitetului de Conducere al MAIB, Serghei Cebotari, în cadrul adunării acţionarilor, la care a fost discutată chestiunea privind distribuirea profitului  de peste 460 milioane lei pentru anul trecut.

Platon şi BNM au blocat şi plata dividendelor

Pub

Potrivit agenţiei Infotag, bancherul a menţionat că Banca Naţională a Moldovei (BNM) a respins cererea conducerii şi Consiliului administrativ al MAIB privind plata dividendelor în mărime de 180 lei per acţiune.

"Analizând cu atenţie situaţia din bancă şi luând în considerare toate riscurile, conducerea băncii a propus să direcţioneze spre plata dividendelor suma de 186.774.120 lei", a spus şeful băncii, care a explicat acţionarilor că plata dividendelor este blocată de problema vânzării celor două pachete de 41,09% de acţiuni a MAIB, care ar fi fost deţinute anterior de către afaceristul Veaceslav Platon, condamnat la 18 ani închisoare.

Cebotari a prezentat adunării un proiect de hotărâre ce cuprinde două chestiuni: direcţionarea profitului pentru anul 2017 în sumă de 461,7 milioane lei spre dezvoltarea băncii şi amânarea plăţii dividendelor pentru 2017 pe un termen de până la şase luni. Adunarea a votat în unanimitate pentru această propunere.

Şeful băncii a amintit acţionarilor că în acelaşi mod conducerea băncii a procedat în aprilie 2017, când, din cauza celor 41,09% de acţiuni blocate, autoritatea de reglementare nu a recomandat băncii să plătească dividende.

"Dar noi am reuşit să facem în aşa fel, încât acţionarii să primească dividende pentru anul 2016 în sumă de 84 de lei per acţiune", a spus Cebotari.

Ce strategie are banca

Întrebat de acţionari despre situaţia cu vânzarea celor 41,09% din acţiunile băncii, preşedintele Comitetului de Conducere a explicat că acest activ poate fi vândut pe piaţa publică cu permisiunea Băncii Naţionale. El a spus că ambele pachete pot fi achiziţionate de investitori, iar odată cu venirea acestora, structura acţionarilor MAIB se va echilibra.

Potrivit lui Serghei Cebotari, investitorii potenţiali pot fi împărţiţi condiţional în două categorii.

"Aceştia pot fi investitori care vor dori să-şi recupereze rapid resursele cheltuite pentru cumpărarea acţiunilor băncii noastre, dar pot fi şi cei care vor dezvolta intens banca, achitând dividende acţionarilor şi mizând pe venituri care pot fi obţinute din vânzarea participaţiilor lor", a spus bancherul.

Adunarea a aprobat strategia de dezvoltare a băncii până în anul 2019, care prevede un profit de 470 milioane lei, care să poată asigura plata dividendelor, precum şi capitalizarea băncii. Potrivit documentului, 30-50% din profit sunt planificate să fie utilizate la plata dividendelor, iar 50-70% - pentru dezvoltarea băncii.

MAIB şi-a întărit poziţia de lider 

Acţionarii au aprobat în unanimitate rezultatele financiare obţinute de MAIB în anul 2017. Prezentând raportul pentru 2017, preşedintele instituţiei financiare a atras atenţia asupra faptului că banca nu numai că îşi menţine poziţia de lider de piaţă, dar a reuşit să crească în mod semnificativ cota la principalii indicatori de activitate.

De exemplu, cota profitului băncii a depăşit 30%, ponderea creditelor - 34%. Banca a reuşit să-şi sporească anul trecut portofoliul de credite cu peste 2%, în timp ce, în sistemul bancar, această pondere a continuat să scadă. Conform rezultatelor financiare ale MAIB pentru 2017, rentabilitatea capitalului (ROE) a fost de 13,2%, iar rentabilitatea activelor (ROA) a constituit 2,1%.

"Împreună am reuşit să reducem semnificativ rata creditelor neperformante, a căror valoare în 2017 s-a ridicat la 18,4% în sistem, iar la MAIB a fost de 11,6%", a spus Serghei Cebotari, menţionând că, în primul trimestru al anului 2018, acest indicator a scăzut şi mai mult.

De notat că în prezent, MAIB are 3.097 de acţionari, din care niciunul nu are o cotă mai mare de 5%. Cel mai mare pachet de acţiuni este deţinut de Natalia Vrabie şi familia sa (peste 7%) care împreună cu alţi acţionari reuniţi în Societatea civilă a acţionarilor băncii şi afiliaţii săi (în total 14 persoane) controlează 11,81% din acţiuni.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub