Mold-street: Câte gazoducte a construit Moldovagaz

Experții solicită autorităților publice centrale să adopte implementarea unei foi de parcurs și să asigure procesul de înregistrare a proprietății investitorilor care au contribuit la edificarea infrastructurii gaziere, astfel ca ei să beneficieze pe deplin de pe urma calității de investitor scrie mold-street.com.

Mold-street: Câte gazoducte a construit Moldovagaz
(Foto: UNIMEDIA)

Potrivit unei analize realizate de Centrul Analitic Independent Expert-Grup peste 14.300 de kilometri de rețelele de distribuție a gazelor naturale, construite în cadrul Programului Național de Gazificare (PNG) (iniţiat în anii 2001-2002) până în prezent nu sunt integrate pe deplin în circuitul economic.

Moldovagaz a construit doar 10 kilometri de gazoducte?

Pub

"Astfel la începutul anului 2017, circa 14,3 mii km de rețele de distribuție, care constituie aproximativ două
treimi din total, nu sunt integrate în circuitul economic complet. În consecinţă, atunci când un asemenea gazoduct se deteriorează și necesită reparație capitală, deseori întârzie repunerea acestuia în funcțiune la standarde de securitate cuvenite, întrucât proprietarul, împreună cu întreprinderea responsabilă de deservirea tehnică a gazoductelor, trebuie să pornească de la identificarea resurselor pentru efectuarea lucrărilor. Acest lucru este cel mai problematic în cazul rețelelor care nu au statut de proprietate definit, dar și celor care se află în proprietatea cetățenilor sau a Autorităţilor publice locale (APL)", constată experţii.

Potrivit calculelor efectuate de autori din anul 2001 şi până în 2017, Moldovagaz şi întreprinderile afiliate ar fi construit doar 10 kilometri de gazoducte de distribuţie.

Sursa: expert-grup.org

În acelaţi timp autoritățile publice locale - 5.850 de kilometri, persoanele fizice, grupuri sau asociații ale acestora - 5.640 de kilometri, agenții economici - 1.530 de kilometri, iar circa 1.250 de kilometri de conducte nu ar avea stăpân.

De notat că administraţia Moldovagaz nu a comentat datele, dar pe pagina WEB a companiei se menţionează că întreprinderea gestiona la finele anului 2015 circa 23.131 de kilometri de gazoducte, din care 1.560 kilometri erau magistrale.

Întregul material îl citiți pe mold-street.com.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub