Mold-street: Băncile din Moldova, obligate să implimenteze noi măsuri de securitate

De la finele anului 2017, băncile din Republica Moldova sunt obligate să implimenteze, la cererea societății SWIFT noi măsuri de securitate, Programul de securitate a clienților, care vizează îmbunătățirea partajării informațiilor în întreaga comunitate bancară, scrie mold-street.md.

Mold-street: Băncile din Moldova, obligate să implimenteze noi măsuri de securitate

Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, măsura a fost luată de SWIFT, ca urmare a creșterii „numărului amenințărilor și atacurilor cibernetice la nivel mondial”, transmite mold-street.com.

În special e vorba despre o serie de tentaive, dar și fraude de la o serie de bănci din lume, inclusiv și de la bănci centrale.

Pub

Cel mai celebru caz a fost în 2016, când hackerii au reușit să scoată din Banca Centrală din Bangladesh 81 milioane dolari.

Băncile din Republica Moldova urmau să implementeze acest program conform cerințelor stabilite de către societatea SWIFT

Prima etapă - efectuarea unei autoevaluări până la finele anului 2017 și identificarea nivelului de conformare la cerințele de securitate SWIFT - a fost finalizată cu succes. Constatarea a fost făcută în cadrul comunicării dintre băncile licențiate și Banca Națională a Moldovei, dar și într-o scrisoare parvenită de la SWIFT", se arată într-un răspuns pentru Mold-Street a autorităţii bancare.

Cu toate acestea, va trebui în continuare efectuată o activitate semnificativă care să conducă la îmbunătățiri suplimentare în materie de securitate și la creșterea transparenței în cadrul comunității financiare. 

Unele bănci din Moldova sunt extrem de inovative la acest capitol şi au avansat mult în acest sens. De exemplu Moldindconbank a ales soluția FMA de la compania Allevo pentru oglindirea tranzacțiilor SWIFT între platformele de producție și de backup, asigurând integritatea și consistența datelor, precum și continuitatea operațională.

De notat că Banca Națională a Moldovei are conexiune directă cu centrul global de procesare SWIFT amplasat în Olanda și nu apelează la serviciile companiilor de intermediere pentru primirea/transmiterea mesajelor SWIFT.

Şi băncile comerciale din Republica Moldova, de asemenea, au o conexiune directă, cu excepția uneia mici, care se conectează la sistemul SWIFT prin SWIFT Service Bureau al companiei ProFIX din Ucraina.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub