Mold-street: A doua bancă din Moldova e de vânzare

În perioada 3-16 iulie la Bursa de Valori a Moldovei (BVM), pot fi tranzacţionate 3.173.751 de acțiuni ordinare nominative de clasa I, emise de Moldindconbank, a doua ca mărime bancă din Moldova, scrie mold-street.com.

Foto: maib

Pachetul unic reprezintă o cotă de 63,89% din capitalul social al băncii. Anterior un pachet similar ar fi aparținut direct sau prin intermediari afaceristului Veaceslav Platoniar după ce a eşuat vânzarea acestora, acţiunile au fost anualte şi emise alte noi.

Locul doi și o cotă de 20% din sistem

Prețul inițial de vânzare constituie 239,50 de lei per acțiune, respectiv valoarea totală trece de 760 milioane lei (45,25 milioane de dolari sau 38,2 milioane de euro). Banca a publicat anterior și un Memorandum Investițional cu o scurtă prezentare a evoluției, situației și performanțelor instituției.

Astfel banca ocupă locul doi în sistemul bancar și deține în mediu pe diferiți indicatori cota de 20% din piața bancară autohtonă. "Reducerea cotei de piață în perioada 2016-2017 se datorează preponderent scăderii creditelor în componența activelor", se arată în document, scrie mold-street.com.

Moldindconbank este lider al pieței cardurilor de plată și lider pe piața serviciilor de remiteri de bani de către persoanele fizice. Cota băncii din totalul cardurilor aflate în circulație la 31 decembrie 2017 constituie 36,7%, în creștere cu 1,7 puncte procentuale față de 2016 (35%), și constituie 29-31% din piață după volumul operațiunilor cu cardurile de plată.

Cota de piață a băncii pe piața serviciilor de remiteri de bani de către persoanele fizice la finele anului trceut constituie 38,4%, în creștere cu două puncte procentuale de la începutul anului. 

Un preț atractiv

Prețul pare unul atractiv în condițiile în care la începutul acestui an, pentru un pachet de doar 39,3% a Victoriabank, Banca Transilvania din România a plătit 766 milioane lei.

În plus Moldindconbank este a doua ca mărime bancă din Moldova și o depășește la mulți indicatori pe Victoriabank.

O problemă ar putea fi trecutul nebulos al acestei instituții bancare, legat de implicarea în perioada 2010-2014 în schema de spălare a peste 20 de miliarde de dolari din Rusia și mai ales conexiunile cu afaceristul Veaceslav Platon.

Acțiunile pot fi achiziționate de un singur cumpărator sau de un grup de persoane ce acționează concertat care au obținut aprobarea prealabilă a Băncii Naționale a Moldovei până la achizitionarea respectivă.

Citește continuarea pe mold-street.com.

 

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.