Miniștrii propuși de PD, la un pas de a fi desemnați: Mâine vor depune jurământul de învestire

Miniștrii desemnați vor depune mâine  jurământul de învestire. Decretele urmează să fie semnate de șeful Legislativului, Andrian Candu, care exercită temporar interimatul funcției de președinte al țării.

Miniștrii propuși de PD, la un pas de a fi desemnați: Mâine vor depune jurământul de învestire
(Foto: UNIMEDIA)

De asemenea, președintele interimar al Republicii Moldova va promulga Legea pentru modificarea și completarea Codului audiovizualului al Republicii Moldova, reexaminată de Parlament la 22 decembrie 2017.

Evenimentul va avea loc la Reședința de Stat, la ora 10.00.
 
Refuzul deliberat al președintelui țării de a-și îndeplini obligația constituțională de numire a noilor membri ai Guvernului la propunerea repetată a prim-ministrului, precum și refuzul de a promulga o lege pentru care Parlamentul a reconfirmat votul  constituie o încălcare a obligațiilor constituționale ale șefului statului, constatată de Curtea Constituțională. 
  
Curtea Constituțională a constatat circumstanțele care justifică interimatul funcției de președinte al Republicii Moldova pentru promulgarea unei legi la data de 5 ianuarie curent, iar pentru remanierea guvernamentală la 2 ianuarie 2018.

Amintim că președintele Republicii Moldova, Igor Dodon a respins de două ori candidaturile noilor miniștri propuși de Guvern, argumentul fiind că „majoritatea candidaților propuși au demonstrat inconsecvență, lipsă de profesionalism și oportunism regretabil în funcțiile și activitățile desfășurate anterior”.

În consecință, un grup de deputați, membri ai Comisiei juridice, numiri și imunități a depus o sesizare la Curtea Constituțională, pentru ca aceasta să examineze blocajul politic, astfel, Igor Dodon a fost suspendat pe data de 2 ianuarie. 

Pub

În mandatul lui Igor Dodon a existat deja un asemenea precedent, în cazul numirii lui Eugen Sturza în funțcia de ministru al Apărării. Atunci Igor Dodon a fost suspendat din funcție, iar Andrian Candu a fost împuternicit să semneze dispoziția venită de la Guvern.

UNIMEDIA amintește că doar patru miniștri și-au păstrat fotoliile în actualul Executiv. Noua componență a Guvernului reformat al Republicii Moldova a fost făcută publică astăzi de către președintele PD, Vladimir Plahotniuc. Astfel, noiile numiri sunt:

Iurie Leancă – Viceprim-ministru pentru Integrare Europeană;

Cristina Lesnic - Viceprim-ministru pentru Reintegrare;

Alexandru Tănase - Ministru Justiției;

Chiril Gaburici - Ministru al Economiei și Infrastructurii;

Svetlana Cebotari - Ministru al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale;

Liviu Volconovici - Ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului;

Tudor Ulianovschi -  Ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene. 

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub