Ministerul Justiției vine cu noi precizări la anunțul UE de a nu mai transfera 28 mil. de Euro pentru reforma Justiției

La o zi după ce UE a anunțat oficial că nu mai oferă cei 28 de milioane de Euro pentru reforma justiției din Moldova, pe pagina Ministerului a apărut un comunicat.

Foto: UNIMEDIA

Potrivit sursei, Ministerul Justiției face următoarele precizări:

„1. Suportul financiar alocat de UE pentru reformele în justiţie a fost suspendat încă din anul 2015, iar din acea perioadă nu au fost debursate fonduri europene pentru implementarea Strategiei de Reformă a Sectorului Justiţiei.

2. Informaţia distribuită ieri, 11 octombrie curent, de către Delegaţia UE în Republica Moldova, face referire la decizia prin care sumele blocate în anul 2015 să nu fie debursate Republicii Moldova.

3. Principala cauză a deciziei de a bloca ultima tranşă din finanţarea UE pentru sectorul justiţiei reprezintă faptul că „autorităţile din Republica Moldova au arătat un angajament insuficient pentru a implementa reforme în sectorul justiţiei în anii 2014 şi 2015. Cu alocarea insuficientă a fondurilor şi a personalului, reformele necesare nu au fost implementate”, așa cum se menționează explicit în comunicatul plasat pe site-ul Delegației UE în Republica Moldova. „Ne așteptăm ca factorii politici responsabili de conducerea Ministerului Justiției, să își asume vina ce le revine pentru restanțele și erorile din 2014 și prima parte din 2015” se mai arată în comunicat.

4. Începând cu anul 2016, Republica Moldova a înregistrat o serie de progrese importante în sectorul justiţiei, de la adoptarea noii Legi a Procuraturii la adoptarea pachetului de legi privind integritatea și de la modificarea Codului Penal pentru incriminarea fraudelor cu fonduri externe până la eliminarea influenței politice în numirea judecătorilor Curții Supreme de Justiție. Astfel de progrese au fost recunoscute de partenerii externi şi au stat la baza reluării finanţărilor europene pentru Moldova care fuseseră tăiate în prima parte a anului 2015.

5. Ministerul Justiţiei va continua eforturile pentru modernizarea sectorului justiţiei, inclusiv cu sprijinul partenerilor europeni. Precizăm că acest sprijin este oferit în continuare sub diverse forme, chiar dacă alocarea bugetară a fost deocamdată reţinută.”

Președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vladislav Gribincea, este de părere că decizia oficialilor europeni de a nu transfera 28 de milioane de euro pentru a susține reformele în sectorul justiției, era una previzibilă.

Potrivit juristului, aceste fonduri urmau să vină în bugetul de stat pentru a compensa banii cheltuiți deja de către Guvern. 

Astăzi, și deputatul PLDM, Tudor Deliu, a respins acuzațiile precum că PLDM ar fi vinovată de neacordarea a 28 de milioane de euro din partea UE pentru Reforma Justiției. 

 „În perioada când în fruntea Ministerului Justiție erau reprezentanții PLDM, au fost aprobate practic toate prevederile Strategiei de reformare a justiției. Pot să vă aduc aminte doar câteva acte legislative pe care și le asumă astăzi altcineva. Doar că mai apoi, în procesul de adoptare, unii s-au străduit să introducă niște chițibușuri în favoarea lor. Vă aduc aminte și de pachetul de integritate, care a fost respins de miniștrii democrați în Guvernul Gaburici, iar mai apoi în Guvernul Streleț. Ulterior au prezentat acest pachet de integritate ca o operă de-a lor. Mai e vorba de harta instanțelor judecătorești și multe alte acte legislative”, declarat Deliu.

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.