Ministerul Justiției din România a anunțat că începe selecția pentru șefia DNA

Ministerul Justiţiei a anunţat, luni, începerea procedurii de selecţie la capătul căreia va fi propus un înlocuitor Laurei Codruța Kovesi, revocată de președintele Klaus Iohannis, ca urmare a deciziei Curții Constituționale.

Foto: digi24.ro

Procedura de selecție se va desfăşura până pe 30 iulie.

Dacă la ultima procedură de selecție, cea din 2012, candidații susțineau interviul în fața unei comisii formate din ministrul Justiției, trei procurori și un psiholog, acum interviul va fi doar cu Tudorel Toader, care ar putea fi, potrivit procedurii, „sprijinit” de secretarii de stat din cadrul Ministerului Justiției, relatează digi24.ro.

Condiții pentru participarea la selecţie:

1. O vechime minimă de 10 ani în funcția de judecător sau procuror. Condiția de vechime trebuie îndeplinită până la data susținerii interviului în fața ministrului justiției.

2. Nu pot fi propuși pentru numirea în funcțiile de conducere procurorii care au făcut parte din serviciile de informații înainte de 1990 sau au colaborat cu acestea, precum și cei care au un interes personal, ce influențează sau ar putea influența îndeplinirea cu obiectivitate și imparțialitate a atribuțiilor prevăzute de lege.

3. Procurorii care participă la selecţie sunt obligaţi să dea o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că nu au făcut parte din serviciile de informaţii înainte de anul 1990 şi nici nu au colaborat cu acestea, precum şi o declaraţie de interese care se actualizează anual ori în termen de 15 zile de la apariţia unei schimbări sau de la data la care procurorul a luat cunoştinţă despre aceasta.

Lista procurorilor care îndeplinesc condițiile legale de participare la selecţie va fi afișată la sediul Ministerului Justiţiei şi pe pagina Internet a acestuia pe 24 iulie

În perioada 25-27 iulie, participanții vor susține un interviu cu ministrul Tudorel Toader.

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.