Ministerul Finanțelor respinge solicitarea CPR Moldova: „ONG-urile nu au dreptul să solicite informație”

Ministerul Finanțelor respinge solicitarea de informație a CPR Moldova, argumentând prin faptul că ONG-urile nu au dreptul să solicite informație instituțiilor publice.

Ministerul Finanțelor respinge solicitarea CPR Moldova: „ONG-urile nu au dreptul să solicite informație”
(Foto: UNIMEDIA)

Solicitarea a fost prilejuită de faptul că, anterior, Ministrul Armașu a declarat că Moldova va primi asistența macro financiară de 100 milioane de euro din partea UE și că există o scrisoare din partea Directoratul General pentru Relații Economice și Financiare al Comisiei Europene care ar aprecia reformele condiționate în cadrul acestui memorandum. CPR Moldova a solicitat această scrisoare, considerând că este de un interes public sporit ca cetățenii să aibă acces direct la confirmarea în scris a aprecierilor instituțiilor europene.

„Calificăm răspunsul oficial al ministrului Armașu drept o tentativă periculoasă de interpretare abuzivă a legislației, cu scopul tergiversării unui răspuns pe care instituțiile statului sunt obligate prin lege să îl ofere”, potrivit unui comunicat CPR Moldova.

Totodată la data de 29 martie, curent, ministrul Finanțelor, Octavian Armașu asigura cetățenii că Republica Moldova va primi Asistența Macro financiară de 100 de milioane de euro din partea Uniunii Europene. Acesta a argumentat prin faptul că ar fi primit, pe 12 martie, o scrisoare din partea Directoratul General pentru Relații Economice și Financiare (DG ECFIN) prin care autoritățile moldovene au fost apreciate pentru implementarea tuturor condițiilor din acord.

Ulterior la data de 30 martie, CPR a solicitat Ministerului Finanțelor o copie a acestei scrisori, considerând că este de un sporit interes public ca cetățenii să aibă acces direct la confirmarea în scris a aprecierilor Comisiei Europene.

„Am considerat judicios să verificăm declarațiile publice ale ministrului, date fiind tentativele repetate ale Ministerului Finanțelor de a denatura unele fapte, un exemplu în acest sens fiind dezinformarea cu privire la mersul recuperării activelor din furtul bancar, unde ministerul prezintă veniturile din lichidarea celor trei bănci falimentate drept „active recuperate”, se mai scrie în comunicat.

De menționat că, potrivit Legii privind la accesul la informații, „informaţii oficiale sunt considerate toate informaţiile aflate în posesia şi la dispoziţia furnizorilor de informaţii, care au fost elaborate, selectate, prelucrate, sistematizate şi/sau adoptate de organe ori persoane oficiale sau puse la dispoziţia lor în condiţiile legii de către alţi subiecţi de drept”. Totodată, legea stabilește ca principiu că „oricine, în condiţiile prezentei legi, are dreptul de a căuta, de a primi şi de a face cunoscute informaţiile oficiale”.

„În concluzie, constatăm că refuzul Ministerului de a oferi informațiile solicitate constituie o încălcare gravă a Legii privind accesul la informații.

Prin prezenta, solicităm repetat Ministerului Finanțelor publicarea imediată a scrisorii invocate.

Condamnăm tentativele repetate ale instituțiilor publice de a încălca dreptul societății la accesul la informație. Răspunsul Ministerului Finanțelor îl vedeți mai jos”, au mai scris CPR Moldova.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub