Ministerul Economiei dă în judecată ANRE-ul pentru că a majorat din nou prețurile la carburanți

Ministerul Economiei și Infrastructurii în comun cu Agenția pentru Protecția Consumatorului și Supravegherea Pieței solicită instanței de judecată să examineze anularea decizie de astăzi a ANRE, prin care au fost stabilite noi prețuri la carburanți.

Foto: UNIMEDIA

De asemenea, se solicită suspendarea executării Ordinului până la emiterea unei hotărâri irevocabile.

„În urma examinării a deciziei ANRE, credem că acesta a fost emis contrar prevederilor legale, și anume fără a fi supus consultărilor publice cu părțile interesate în vederea respectării principiului transparenței în procesul decizional și a analizei factorilor care contribuie la scumpirea produselor petroliere, pe această cale creându-se premise pentru a fi prejudiciat irecuperabil consumatorul final.

Conform art. 16 din Legea nr. 174 cu privire la energetică, ședințele Consiliului de administrație al ANRE, în cadrul cărora se examinează proiectele actelor normative de reglementare, cererile privind costurile de bază, privind prețurile reglementate, tarifele reglementate ori hotărâri care pot avea impact asupra piețelor energeticii și asupra obligațiilor de serviciu public, urmează a fi consultate public”, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii. 

Reprezentanții guvernului propun consultări publice în vederea stabilirii plafonului prețurilor pentru combustibil.

„De asemenea, în scrisoarea de chemare în judecată se menționează că pot fi încălcate drepturile și interesele legitime ale consumatorului. Mai exact, conform art. 6 lit. a) din legea nr. 105-XV privind protecția consumatorilor, orice consumator are dreptul la protecție împotriva riscului de a achiziționa un produs, un serviciu care ar putea să-i prejudicieze drepturile și interesele legitime, acesta având dreptul a informații complete, corecte și precise privind produsele și serviciile achiziționate. Totodată, conform art. 1 alin. (2) din Legea contenciosului administrativ nr. 793-XIV, orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său, recunoscut de lege, de către o autoritate publică, printr-un act administrativ sau prin nesoluționarea în termenul legal a unei cereri este în drept să se adreseze instanței de contencios administrativ pentru a obține anularea actului, recunoașterea dreptului pretins și repararea pagubei pricinuite. Conform aceleiași legi, cererea prin care se solicită anularea unui act administrativ sau recunoașterea dreptului pretins poate fi înaintată în termen de 30 de zile, iar acest termen începe a curge de la data primirii răspunsului la cererea prealabilă sau data expirării termenului prevăzut de lege pentru soluționarea acesteia”, a arată în comunicat.

UNIMEDIA precizează că astăzi, ANRE a stabilit noi prețuri la carburanți. Astfel, începând de miercuri, 13 iunie, prețul plafon pentru un litru de benzină crește cu 34 de bani, iar motorină crește cu 32 de bani. În acest sens, agenția a ținut să-și motiveze această majorare și explică cum au fost efectuate calcule privind ridicarea prețurilor cu peste 30 de bani.

UNIMEDIA amintește că prim-ministru Pavel Filip i-a cerut ministrului Economie și Infrastructurii, Chiril Gaburi, să vadă modalitatea prin care ANRE a majorat săptămâna trecută prețurile la combustibil și să vină cu o nouă formulă de calcul, dacă este necesar.

Amintim că pe date de 2 iunie, un grup de zeci de șoferi a protestat față de prețurile mari la carburanți.

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.