Milioane de lei investite în sistemul de canalizare din Dănceni, iar oamenii rămân cu mizerie în curți

Timp de doi ani, Primăriei comunei Dănceni din raionul Ialoveni i-au fost alocate peste 6,6 milioane de lei din Fondul Ecologic Național (FEN) pentru construcția sistemului de epurare și canalizare. Milioanele zac însă în pământ, fiind instalate doar țevile.

Milioane de lei investite în sistemul de canalizare din Dănceni, iar oamenii rămân cu mizerie în curți
(Foto: moldovacurata.md)

Autoritățile Publice Locale (APL) din Dănceni spun că sistemul va fi funcțional când se vor găsi resursele necesare pentru finalizare, adică încă 15 milioane de lei. Între timp, Primăria Dănceni, dar și firma care s-a angajat să construiască sistemul, „SRL Levprocons”, sunt în atenția procurorilor anticorupție, ambele fiind învinuite de organizarea unui concurs public fictiv.

„O vedeți? Această fântână e din anul 1983. Are patru metri adâncime. Aici curge apa de la mașina de spălat și lavoar. Am construit-o din cărămidă, pneuri de cauciuc și nisip. Veceul este aparte”, a declarat un locuitor pentru moldovacurata.md.

Potrivit unui răspuns al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, banii au fost transferați în patru tranșe.

Prima tranșă, în valoare de un milion de lei, a fost transferată în vara anului 2015. În luna noiembrie a aceluiași an au fost transferați încă două milioane de lei. Pentru etapa a treia a proiectului a fost transferată suma de 1,647 milioane de lei în luna iunie 2016. Valoarea ultimei tranșe a fost de 1,967 milioane de lei.

Firma care a câștigat concursul pentru construcția sistemului de canalizare și epurare din comuna Dănceni este SRL Levprocons. Atât autoritățile locale din Dănceni, cât și această firmă sunt în vizorul procurorilor anticorupție. Printr-un răspuns oficial expediat portalului Moldova Curată, instituția ne-a informat că sunt suspiciuni că licitația ar fi fost fictivă. SRL Levprocons a participat la licitația pentru construcția sistemului de canalizare și epurare din Dănceni, Ialoveni.

Organul de urmărire penală are suspiciuni că licitația respectivă a fost una fictivă, deoarece pe lângă acest agent economic, la licitație au participat alte trei persoane juridice, care, de fapt, sunt gestionate de aceeași persoană ca și SRL Levprocons. Primăria Dănceni se află în vizorul Procuraturii Anticorupție, aceasta fiind vizată de investigațiile din cadrul unui dosar complex (29 episoade) cu implicarea a 29 de primării, una dintre care este primăria satului Ghelăuza. Urmărirea penală se află în derulare, iar alte informații nu pot fi furnizate”, se spune în răspunsul PA.

Investigația integral o puteți citi AICI.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub