Mihai Stratulat continuă să facă dezvăluiri din sistemul medical: „Sunt medici foarte buni în acele spitale, dar sunt impuși să facă acest joc”

Medicul pediatru Mihai Stratulat spune că în unele spitale din Moldova, în care se pun diagnoze greșite pentru a suplini bugetul acestor instituții medicale, lucrează și medici buni, care însă "sunt impuși să facă acest joc, altfel riscă să-și piardă munca".

Foto: Facebook/ Mihai Stratulat

"Nu am denigrat colegii medici, am vorbit despre un sistem medical in domeniul ocrotirii sanatatii copiilor invechit, iar prin asta neprietenos si pe alocuri distrugator. Un sistem care impune administratia spitalelor sa recurga la tot felul de lucruri pentru a suplini bugetul spitalelor cu bani, spitale mari si cu multe paturi, ramase mostenire de pe timpul sovietic! Insa in loc sa reducem numarul de investigatii si analize inutile in cazul unor diagnostice, se recurge la metode mai usoare, de a pune diagnostice gresite, cu investigatii si analize neargumentate, dar care mai adauga niste diagnostice asociate si cresc coeficientul in DRG! Nu trebuie sa stea nimeni la puscarie, trebuie schimbata administratia si resetat sistemul. Trebuie de revizuit DRG-ul. Trebuie de deschis sectii de supraveghere a copiilor cu diagnostic incert, unde sa fie internati pentru un minim de zile pentru tratament de suport si minim de analize, iar in a 4-a zi, cand perioada acuta trece si copilul se simte mai bine sa fie externat acasa, in caz contrar internat deja in sectie cu diagnoza stabilita si bine argumentata. Nu trebuie toti copiii cu viroza in perioada acuta sa fie internati cu diagnostic de pneumonie, pentru ca avem paturi libere si bugetul mic! Trebuie fortificat serviciul de triere a pacientilor in spitale. Trebuie reformat si fortificat serviciul de asistenta medicala primara. Trebuie sa comasam toate spitalele pediatrice municipale si republicane intr-un singur spital municipal si unul republican, asa vom avea un numar adecvat de paturi pentru populatia care a mai ramas, celelalte cladiri vandute si cu banii obtinuti sa modernizam spitalele nou create.

Cu administratia unui spital am vorbit mai inainte, dar nu s-a schimbat nimic! Sunt medici foarte buni in acele spitale, dar sunt impusi sa faca acest joc, altfel risca sa-si piarda munca! Sunt insa altii care joaca nestingherit! Acuzatii aduse de catre directorul SCM de copii Nr. 1 "S. Lazo" aud deja pe parcursul a 5 ani, pacientii imi povestesc cum sunt denigrat eu de catre medicii si administratia de la ambele spitale (si nu doar aceste spitale), cum fotografiaza epicrizele de examinare care le gasesc in carnetul de dezvoltare a copilului, sau in cazul cand copiii intr-adevar necesitau internare si ajungeau la spital cu fisa de trimitere de la mine! Eu tot am obosit sa fiu denigrat si acuzat, m-am saturat sa lucrez in acest sistem, care nu este nici pentru pacient, nici pentru medic! Eu cred ca a ajuns timpul sa facem o schimbare, ori o sa ne trezim ca generatiile de copii de astazi nu vor mai ajunge la batranete! Peste tot in lume se bate alarma referitor la abuzul de antibiotice si la o rezistenta sporita a bacteriilor fata de antibiotice! Ministerele Sanatatii elaboreaza politici in aceasta directie! Colegii din Romania rad de noi la cate diagnoze de pneumonii avem si cate antibiotice administram!", a scris medicul pediatru Mihai Stratulat.

Recent, Mihai Stratulat, a făcut mai multe dezvăluiri despre sistemul de sănătate din două spitale din capitală. Dânsul aduce acuzații despre modul în care unele spitale își măresc bugetele din contul unor diagnoze incorecte puse copiilor.

Pavel Filip a cerut celor care se întâlnes cu cu asemenea cazuri să semnaleze CNA și Procuratura și să nu se limiteze doar la postări pe Facebook.

Centrul Național Anticorupție a anunțat că s-a autosesizat pe neregulile semnalate de către doctorul pediatru Mihai Stratulat în Spitalul Clinic Municipal Nr. 1 "S. Lazo" și Spitalul Clinic Municipal Nr.1.

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.