„Mi-am văzut casa surpându-se sub apă”. Noul bilanț al inundațiilor catastrofale din Japonia

Salvatori japonezi şi-au intensificat marţi eforturile, în pofida şanselor reduse de a găsi supravieţuitori între dărâmături, în urma ravagiilor făcute de ploi în vestul Japoniei, unde au murit cel puţin 156 de persoane, relatează News.ro, care citează AFP.

Autorităţile au anunţat că nu au veşti despre aproximativ alţi zece locuitori, însă presa vobeşte despre alte peste 50 de persoane date dispărute.

Este vorba despre cea mai gravă catastrofă cauztă de un fenomen meteorologic în arhipelag din 1982.

Premierul Shinzo Abe se duce la faţa loculuimiercuri, a anunţat într-o conferinţă de presă un purtător de cuvânt al Guvernului, Yoshihide Suga.

Aproximativ 8.400 de sinistraţi erau adăpostiţi marţi în refugii de către autorităţi, iar alţii au fost găzduiţi de rude.

„Cei 75.000 de polişişti, pompieri, militari din Forţele de autoapărare (numele armatei japoneze) şi Paza de Coastă fac tot ceea ce pot” să salveze victimele, a subliniat Suga.

Căutări şi lucrări de curăţare continuau de-acum într-o căldură sufocantă, la o remperatură de 35°C prevăzută la umbră, „iar această vreme însorită va dura cel puţin o săptămână”, a adăugat el.

„O mare atenţie” se impune în privinţa riscului insolaţiei şi problemelor provocate de căldură, dar şi din cauza unor noi posibile alunecări de teren, a insistat el.

Precipitaţii - fără precedent - înregistrate în decurs de trei zile au antrenat inundaţii teribile, torente de noroi şi pagube majore care au blocat numeroşi locuitori.

La Kurashiki, în cartierul Mabi, situat între mai multe cursuri de apă şi din care o bună parte a fost inindat, apa a trecut şi a lăsat pământul acoperit de un strat de culoarea nisipului, au constat jurnalişti AFP.

Locul pare un peisaj de western, dacă nu ar exista reclame ale unor magazine în japoneză.

Salvatori în unoformă bleu deschis parcurgeau străzi acoperite de aluviuni aduse de şuvoaie, în timp ce locuitori începeau să le cureţe.

„M-am căsătorit aici şi am construit această casă la doi ani după nuntă. Ne-am crescut aici fii, acum adulţi. Sunt atâtea amintiri”, declară la faţa locului pentru AFP Fumiko Inokuchi, în vârstă de 61 de ani, mama a trei copii.

„Mi-am văzut casa surpându-se sub apă şi nu puteam să fac absolut nimic. M-am simţit neputincioasă”, adaugă această femeie, cu lacrimi în ochi.

Hideto Yamanaka, care conduce cei 60 de pompieri trimişi în cartier spune că echipa sa, împărţită în 17 grupuri, controlează una câte una cele 2.000 de case invadate de apă. Ele au fost deja inspectate de militari, dar pompierii vor să fie „absolut siguri” că nu sunt supravieţuitori sau corpuri în ele.

„Mi-e teamă că persoane în vârstă, singure, nu au putut să scape”, a declarat el pentru AFP.

Vehicule de pompieri şi alte vehicule de salvare au ajuns în avceastă parte a Kurashiki, cea mai afectată. Urme de noroi lăsate pe pereţi arată că apa a urcat până la primul etaj al unor case, scrie digi24.ro

 

 

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.