Mesaj extrem de dur din UE: PPE va cere Comisiei Europene stoparea tuturor finanțărilor pentru Republica Moldova, dar și revizuirea Acordului de Asociere RM-UE

Partidul Popular European denunță schimbarea sistemului electoral din Republica Moldova, adoptat azi în Parlamentul Republicii Moldova și condamnă cu vehemență ignorarea recomandărilor Comisiei de la Veneția de către legislativul de la Chișinău.

Foto: epp.eu

„Este rușinos că Parlamentul Republicii Moldova a ales astăzi pentru cetățenii săi autoritarismul în locul democrației, corupția în locul transparenței și haosul în locul statului de drept. Este extrem de regretabil faptul că 74 de membri ai Parlamentului au ales să consolideze autocrația Partidului Democrat și cel Socialist în frunte cu liderul acestora Plahotniuc, în loc de a apăra interesele cetățenilor”, a declarat liderul PPE, Joseph Daul.

„Comisia de la Veneția a avut o recomandare clară – să nu fie schimbat sistemul electoral. Ca de obicei, Partidul Democrat a ignorat recomandările Comisiei de la Veneția, dar și îngrijorările UE cu privire la schimbarea sistemului electoral din Republica Moldova. Aceștia au preferat să mimeze niște modificări în loc. Mai mult decât atât – cele mai importante îngrijorări pe care le trezea noua lege nu au fost luate în calcul și riscurile pe care le purta, nu au fost omise.

Adițional, noua lege a fost votată pripit și opac, fără să implice nici opoziția, nici o bună parte din societatea civilă. Îngrijorările legate de finanțarea partidelor, influența businessului asupra politicienilor, delimitarea circumscripțiilor electorale, o reprezentare echitabilă a minorităților și a diasporei, dar și menținerea pragului electoral ridicat sunt doar câteva dintre lacunele care nu au fost abordate.

Având în vedere situația creată și ignorarea completă de către PD și PSRM a recomandărilor Comisiei de la Veneția, precum și a celor venite din partea Uniunii Europene, PPE cere Comisiei Europene să stopeze toate finanțările pentru Republica Moldova, precum și revizuirea Acordului de Asociere RM-UE”, a mai declarat Daul.

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.