Marian Lupu susține că sintagma „limba moldovenească” din Constituție trebuie să rămână neschimbată

Articolul 13 care se referă la limba vorbită pe teritoriul Republicii Moldova trebuie să rămână neschimbat, adică limba „moldovenească”, de această părere este democratul Marian Lupu. Declarația a fost făcută într-un interviu pentru Europa Liberă.

Marian Lupu susține că sintagma „limba moldovenească” din Constituție trebuie să rămână neschimbată
(Foto: UNIMEDIA)

„Art. 13 din Constituția țării trebuie să rămână neschimbat pe motivul că, după decizia Curții Constituționale, în pachetul constituțional deja se regăsește definiția de limbă română pentru asigurarea abordării europene „Unitate prin diversitate”, pentru asigurarea respectului față de oricare cetățean din țara noastră și dreptul lui la autoidentificare etnică, culturală și lingvistică, asta înseamnă că art. 13 trebuie să rămână neschimbat.

Dincolo de faptul că este o abordare strict europeană, mai este încă o condiție foarte importantă pentru păstrarea identității statale a Republicii Moldova. Cei care promovează cu vehemență eliminarea din art. 13 a definiției de „limbă moldovenească”, nu se opresc doar la limbă, haideți să privim în jur care este realitatea, doar nu se promovează conceptul: o limbă, două națiuni, două țări, se promovează alt concept: o limbă, o națiune, o țară”, a declarat Marian Lupu.

Pub

Mai mult, acesta spune că întotdeauna a optat pentru statalitate Repubțicii Moldova.

„Eu am fost mereu pentru statalitatea și suveranitatea Republicii Moldova, ca majoritatea covârșitoare a colegilor din Partidul Democrat și asta este poziția oficială a partidului. Respectiv, având această idee, noi vom apăra și vom promova în continuare valorile de suveranitate și independență a statului Republica Moldova”, a conchis Lupu.

Pe de altă parte, deputatul democrat susține încluderea în Constituție a unui articol care să definească că vectorul Republicii Moldova este orientat în direcția Uniunii Europene.

Este un subiect atât de important pentru Republica Moldova, mă refer la perspectiva europeană și consfințirea acestei direcții strategice în Constituția țării, atât de importantă ziceam, încât loc pentru șantaj și condiționalități nu este. Asta este viziunea mea și a fracțiunii Partidului Democrat. Nu poți să te joci cu condițiile atunci când este vorba de o decizie crucială pentru prezentul și viitorul țării noastre. Doi la mână: va fi un exercițiu de mare responsabilitate pentru toate partidele pro-europene. Deci, decizia rămâne la latitudinea PL și a PLDM. Și atunci, în momentul votului, va deveni foarte și foarte clar ce este cel mai important pentru fiecare partid pro-european și în ce măsură fiecare din noi, care ne numim partide pro-europene, suntem cu adevărat pro-europene”, a conchis Marian Lupu.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub