Liderul separatist catalan se va întâlni cu premierul scoțian, pentru discuții istorice

În pofida simpatiei sale evidente pentru cauza catalană, premierul scoţian, Nicola Sturgeon, a păstrat întotdeauna distanţa, o prudenţă căreia îi pune capăt miercuri întâlnindu-se pentru prima dată cu liderul separatist catalan, Quim Torra, scrie agerpres.ro.

Foto: independent.co.uk

Quim Torra se va întâlni, de asemenea, cu fostul ministru catalan al educaţiei Clara Ponsati care trăieşte în Scoţia, dar riscă să fie extrădată în Spania pentru că a luat parte la declaraţia unilaterală de independenţă a Cataloniei.

Separatiştii catalani şi scoţieni împărtăşesc afinităţi de multă vreme, dovadă fiind sprijinul oferit de sute de catalani care s-au deplasat în Scoţia cu prilejul referendumului de independenţă din 2014, în final câştigat de partizanii rămânerii în Regatul Unit (55%).

La rândul lor, naţionaliştii scoţieni au manifestat pentru cauza separatistă catalană anul trecut, iar aleşi locali s-au deplasat în Catalonia.


Nicola Sturgeon şi-a exprimat preocuparea atunci când forţele de ordine spaniole au încercat să împiedice desfăşurarea referendumului de independenţă a Cataloniei şi au avut altercaţii cu manifestanţii, soldate cu cel puţin 92 de răniţi.

Ea a păstrat însă o oarecare distanţă, dornică să nu afecteze propriile eforturi ale scoţienilor pentru obţinerea independenţei, este de părere Michael Keating, profesor la Universitatea din Aberdeen.

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.