Întrevederile lui Igor Dodon realizate cu Putin, pe parcursul unui singur an de mandat, le-au depășit pe ale ex-preşedintelui Vladimir Voronin

Analistul politic, Dionis Cenuşă, susține că frecvenţa cu care preşedintele, Igor Dodon, pleacă în Federația Rusă este un fenomen inedit pentru politicul moldovenesc. Potrivit expertului, şeful statului deja a stabilit un record după numarul de întrevederi realizate tet-a-tet cu Vladimir Putin pe parcursul unui singur an de mandat, depăşindu-l pe ex-preşedintele Vladimir Voronin.

Întrevederile lui Igor Dodon realizate cu Putin, pe parcursul unui singur an de mandat, le-au depășit pe ale ex-preşedintelui Vladimir Voronin
(Foto: mediafax)

Dionis Cenuşă susţine că Igor Dodon, pe lângă socializarea cu puterea centrală de la Moscova, este ajutat să-şi extindă contactele cu autorităţile sub-federale.

„E vorba atât despre o dorinţă, cât şi despre o necesitate a preşedintelui Dodon. Ambele au conotaţie politică şi electorală. Dorinţa se explică prin interesul vizibil de a se interconecta cât mai strâns şi la niverse niveluri cu elitele ruseşti din domeniul politic, economic, cultural şi religios. Cel mai degrabă, asemenea interacţiune excesivă cu reprezentanţii statului rus este determinată de absenţa unor alternative pe alte directii geografice”, a declarat Cenuşă într-o postare pe facebook. 

Pub

Totodată, Cenușă susține că aceste vizite sunt o necesitate obiectivă de a pleca des Rusia pentru a umple cu conținut președinția sa care este extrem de limitată pe plan intern, din cauza 'interimatului' pe care il poate invoca guvernarea PDM. 

„La fel, este o necesitate pentru camufla slăbiciunile reale pe care le are funcţia de preşedinte, mai ales când acesta mai este suspectat de alianţe conjuncturale cu guvernarea. Evident, concentrarea pe relaţia cu Rusia generează un monopol în transferul de imagine către PSRM, de care formatiunea preşedintelui are nevoie în viitorul scrutin”, a spus expertul.

Cenușă a mai adăugat că, deși Igor Dodon tratează apropierea de Rusia ca pe un beneficiu fără vicii, acest lucru poate deveni un blestem. 

„Or, el creeaza în cunoştinţa de cauză o dependenţă disproporţionată faţă de Kremlin şi „rente” invizibile pe care acesta va trebui să le plătească dacă Socialiştii preiau guvernarea după alegerile din februarie 2019. Aceste „rente” se por ascunde în viitoare facilităţi pentru Gazprom, sub forma de contract reînnoit de achizitionare a gazelor pe condiţii favorabile Rusiei, sau în reglementarea conflictului transnistrean prin reanimarea imaginii pacificatorilor ruşi”, a punctat Cenuşă.

Analistul politic a cocluzionat că, în dorinţa de a absoarbe cât mai multă legitimitate din relaţia prea intimă cu Rusia, Igor Dodon trebuie să fie precaut cu datoriile pe care le acumulează faţă de Kremlin şi pe care va trebui sa le plătească.

UNIMEDIA amintește ultima vizită a președintelui, Igor Dodon, a avut loc în aceste zile, 4-5 august. Șeful statului, împreună cu Prima Doamnă, au efectuat o vizită de lucru în Federația Rusă.

Agenda vizitei a prevăzut participarea la manifestările organizate cu prilejul Zilei oraşului, o întrevedere cu primarul orașului Omsk, Oksana Fadina, cu guvernul şi cu oamenii de afaceri din Omsk, precum şi cu mitropolitul de Omsk şi Tavricevsk Vladimir.

Amintim că acum o săptămână Igor Dodon a mai efectuat o vizită în Federeația Rusă, în regiunea Rostov, unde a participat la inaugurarea solemnă a monumentului Petru I şi Dimitrie Cantemir.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub