Încălcări și la alegerile locale din zece localități din țară. Cele mai multe au fost depistate la Căpriana și Fundurii Vechi

Pe lângă referendumul care are loc astăzi în Chișinău, în ale zece localități din țară au loc alegeri locale noi. De asemenea, Asociația Promo-Lex a identificat și aceste localități abateri de la normele legale privind desfășurarea alegerilor.

Încălcări și la alegerile locale din zece localități din țară. Cele mai multe au fost depistate la Căpriana și Fundurii Vechi
(Foto: UNIMEDIA)

Astfel, încălcările depistate au fost:

Implicarea membrilor BESV în procesul electoral – 2 cazuri
SV 19/24, s. Fundurii Noi, Glodeni. Observatorul și persoana cu drept de vot consultativ de la un concurent electoral întreabă și notează numele și prenumele alegătorilor. Iar în cazul în care nu reușesc să noteze, se apropie de președintele BESV și acesta le comunică numele alegătorilor. Același lucru l-a făcut și observatorul de la un alt concurent electoral.

Pub

SV 6/9, s. Berlinți, Briceni. Un membru BESV, din partea unui concurent electoral, împreună cu observatorul din partea aceluiași concurent au ajutat un alegător în etate să voteze. Alți membri BESV sau observatori nu au reacționat în nici un fel la această situație.

Prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta sau în perimetrul de 50 de metri ai secției de votare – 3 cazuri
SV 19/24, s. Fundurii Noi, Glodeni. Doi reprezentanți raionali ai unui concurent electoral au intrat în SV și timp de 10 minute au discutat cu membrii BESV și observatorii. Mesajul principal fiind ca totul să fie bine. Un membru BESV ia rugat să părăsească SV, inițial aceștia au invocat că au dreptul să se afle în SV, după care au ieșit, la fel au discutat cu câțiva alegători în perimetrul a 50 m în afara SV.

SV 19/24, s. Fundurii Noi, Glodeni. În apropierea SV la o distanță mai puțin de 50 m, într-o încăpere adiacentă, observatorul a văzut cum președintele BESV, cât și un membru BESV împreună cu reprezentantul administrației raionale cu automobil de serviciu au intrat în încăpere și au discutat aproximativ 10 minute.

SV 6/9, s. Berlinți, Briceni. Un grup de 6 persoane împreună cu observatorul din partea concurentului pe perioada a 15-20 minute intrau în discuții cu alegătorii după ce acești au votat la o distanță de aproximativ 10 m. După care sau urcat în mașini și au plecat.

Deficiențe în listele electorale – 1 caz
SV 7/63, s. Zârnești, Cahul. Un alegător a fost identificat în SIAS Alegeri, dar pe listele de bază nu figura. A fost inclus în lista suplimentară.

Utilizarea actelor de identitate neconforme prevederile legale în procesul de votare – 2 cazuri
SV 20/40, c. Lăpușna, Hâncești. Un alegător a votat în baza copiei buletinului de identitatea, pe care a și fost aplicată ștampila cu mențiunea „Alegeri locale noi 19.11.2017”. În pofida intervenției unui membru BESV, președintele biroului a permis, motivând prin faptul că alegătorul este prezent în SIAS Alegeri.

Fotografierea buletinelor de vot – 2 cazuri

SV 30/11, s. Căpriana, Strășeni. Au fost constatate 2 cazuri de fotografiere a buletinului de vot, în fiecare caz președintele BESV a atenționat alegătorii că nu este permisă pozarea, alte măsuri nu sau aplicat.

Accesibilitate limitată pentru persoane cu necesități speciale – 1 caz
SV 30/11, s. Căpriana, Strășeni. Două persoane, reprezentanți ai unei Asociații pentru persoane cu dezabilități au adus cu ei vreo 7 beneficiari, alegători cu dezabilități locomotorii și mentale, ei iau ajutat să voteze inclusiv aplicând ștampila votat pe buletine. SV nu este accesibilă pentru persoane cu dezabilități, a fost nevoie de a ridica căruciorul cu alegătorul în mâini deoarece sunt vreo 5 trepte, iar pantă nu este.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub