Încă două posibile cazuri de rujeolă: Un bebeluș de șase luni și un copil de șase ani cu simptome caracteristice acestei boli

Încă două cazuri de rujeolă. Bolnava în vârsta de 21 ani, din or.Durlești, are un copil cu vârsta de șase luni, iar medicii au depistat că la micuț au apărut erupții pe mucoase și piele, caracteristice pentru rujeolă. Totodată, , medicul epidemiolog din raionul Drochia a comunicat despre un caz probabil de rujeolă la un copil în vârstă de șase ani, dintr-o familie de etnie romă din satul Ochiul Alb.

Încă două posibile cazuri de rujeolă: Un bebeluș de șase luni și un copil de șase ani cu simptome caracteristice acestei boli

Bolnava de rujeolă în vârsta de 21 ani, are un copil cu vârsta de 6 luni, neeligibil pentru vaccinarea contra rujeolei. La 11 mai curent copilul a fost examinat și internat la Spitalul Clinic Municipal Chișinău de Boli Contagioase la Copii, cu febră pentru supraveghere medicală, clarificarea diagnosticului și tratament.

La data de 16 aprilie curent s-a constatat că la copil au apărut erupții pe mucoase și piele, caracteristice pentru rujeolă.

Pub

Menționăm că, tratament specific antiviral pentru rujeolă nu există și practic toți contacții neimuni pot face rujeolă.

La 17 mai curent, medicul epidemiolog din raionul Drochia a comunicat despre un caz probabil de rujeolă la un copil în vârstă de 6 ani, dintr-o familie de etnie romă din satul Ochiul Alb. Copilul, complet nevaccinat, s-a îmbolnăvit în ziua de 10 mai, manifestând febră și semne catarale. La 14 mai pe tegumentele copilului au apărut erupții caracteristice pentru rujeolă și la 15 mai a fost solicitată asistența medicală, bolnavul fiind spitalizat în secția boli contagioase a IMSP Spitalului raional Drochia. La moment, cazul se află în stadiu de investigare epidemiologică.

Ca sursă de infecție, posibil, a servit un unchi al copilului, care s-a întors din Ucraina (regiunea Kiev) la 04 aprilie curent și probabil a făcut rujeola în perioada 16-26 aprilie curent, care a rămas nediagnosticată.

Totodată, subliniem că situația epidemică privind rujeola rămâne a fi nefavorabilă în mai multe țări din Europa (Franța, Georgia, Grecia, Italia, Serbia etc.), însă cea mai tensionată continuă să rămână în Ucraina și România.

În Ucraina pe parcursul anului curent (până la 15.05.2018) au fost înregistrați 15.261 bolnavi prin rujeolă, inclusiv în perioada 07 – 13.05.2018 - 1.407 bolnavi. Opt din bolnavii de rujeolă au decedat. Cele mai afectate prin rujeolă în ultima perioadă sunt regiunele Ivano – Francovsc, Vinița, Transcarpată, Lvov, Cernigov, Kiev.

Reieșind din situația privind rujeola din țară și statele limitrofe, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale se adresează către toată populația țării de a asigura vaccinarea tuturor copiilor nevaccinați contra rujeolei. De a evita călătorii în zonele afectate, îndeosebi cu copii de vârsta sub un an, neeligibili pentru vaccinarea contra rujeolei și cei nevaccinați.

De asemenea, informează că vaccinarea planică se efectuează la vârstele de 12 luni, 7 și 15 ani, iar cei care au ratat șansa la vârstele corespunzătoare, pot fi vaccinați la adresare în instituțiile de asistență medicală primară.

În Republica Moldova sunt disponibile cantități suficiente de vaccin combinat contra rujeolei, oreionului, rubeolei.

 

 

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub