În prima jumătate a lui 2018, volumul vânzărilor de pe piaţa farmaceutică din Moldova a scăzut cu circa 11%

În prima jumătate a acestui an volumul vânzărilor de pe piaţa farmaceutică din Republica Moldova a scăzut cu circa 11%, relevă date ale companiei "Pharmaceutical Marketing Group" (PMG), scrie mold-street, care citează logos-press.md. 

În prima jumătate a lui 2018, volumul vânzărilor de pe piaţa farmaceutică din Moldova a scăzut cu circa 11%
(Foto: UNIMEDIA)

Astfel vânzările de medicamente au scăzut cu aproape 9 milioane euro: de la 82,6 milioane de euro în primul semestru al anului 2017, la 73,5 milioane de euro, în aceeaşi perioadă a acestui an, potrivit logos-press.md.

În volum fizic (în ambalaje/cutii), scăderea a fost de 6,7%. Astfel dacă în prima jumătate a anului 2017, în farmacii au fost vândute 34 de milioane de cutii de medicamente, în aceeași perioadă de 2018-31,7 milioane.

Pub

În cutii scăderea a fost de la 16,6 milioane la 15 milioane. Diferența dintre volumul în bani și cel fizic se explică prin "eroziunea" prețurilor.

Înregistrarea prețurilor producătorilor de medicamente în catalogul național obligă furnizorii să scadă constant preţurile.

Pe lângă accesul populației la medicamente mai ieftine, această situație a provocat un deficit de leacuri. Furnizorii renunţă la sortimentul ieftin şi neprofitabil de pe piață. În consecinţă în ultimii trei ani, portofoliul mai multor branduri sa redus la jumătate.

Potrivit PMG, în 2018, pe piața farmaceutică din Moldova sunt prezente produse ale 1.012 producători străini de medicamente și 14 producători locali. Aceasta e o creştere semnificativă, care este explicată prin extinderea prezenţei furnizorilor de produse parafarmaceutice (suplimente alimentare, produse de igienă, ape medicinale, produse cosmetice etc).

În consecinţă cota acestor produse în cifra de afaceri a farmaciilor a crescut la 15-20%. Aceasta este o tendință din ultimii doi ani, după introducerea sistemului nou de cinci trepte la stabilirea marjei şi preţului la medicamente.

Potrivit analizei, în prima jumătate a anului 2018, primele zece companii au avut o cotă de 30% din piață. TOP-10 include Gedeon Richter (cota de piață 6,3%), Berlin-Chemie Menarini Int (5,1%), KRKA (4,8%), Takeda (3,4% %), World Medicine (2,9%), Sanofi (2,2%), GSK (2,2%), Bilim-Pharm (2%), Bayer (1,8%) şi Nobel Ilac Sanayi Ve Ticaret (1,8%). 

Experţii de pe piaţă susţin că este puțin probabil ca în acest an să se atingă volumul de 124,1 milioane de euro vânzări în farmacii, excluzând achizițiile publice.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub