În premieră pentru Republica Moldova - primul proiect de împrumut participativ

Diaspora Economică pentru Moldova, a lansat un proiect-pilot cu scopul de a oferi antrepenorilor din Republica Moldova o modalitate de finanțare mai ieftină. Prin intermediul proiectului crowdlending (împrumut participativ), orice cetățean din Republica Moldova și de peste hotare poate acorda un împrumut unui antreprenor local care are nevoie de finanțare pentru a-și extinde afacerea.

În premieră pentru Republica Moldova - primul proiect de împrumut participativ
(Foto: guvern24.md)

Ideea proiectului s-a născut în cadrul grupului Diaspora Economică pentru Moldova care cuprinde profesioniști din diasporă interesați de situația economică din Republica Moldova și care se reunesc la Offline-urile „Adoptă un Vot” ca Grupul de Lucru Economic. Propunerea de a susține inițiativele de antreprenoriat din Republica Moldova prin contribuția de împrumuturi din economiile proprii cu participarea diasporei a fost făcută la Offline-ul „Adoptă un Vot” de la Veneția.

Crowdlending-ul este o metodă de finanțare alternativă, care nu se desfășoară în instituțiile de finanțare tradiționale dar permite accesarea unor fonduri neutilizate, precum economiile persoanelor fizice.

Pub

În Republica Moldova proiectul DEM este o premieră absolută, deși în țările vestice are o creștere remarcabilă.

Guvern24 împreună cu Diaspora Economică pentru Moldova va promova campania de colectare a capitalului necesar împrumutului. Fiecare persoană care va decide să contribuie la acest proiect va beneficia de o dobândă simbolică pentru investiția făcută, care timp de un an și jumătate va fi restituită fiecărui contribuitor. Proiectul se bazează pe principiul solidarității, iar scopul primordial este de a oferi împrumutul la o rată de dobândă mult mai redusă decât ratele oferite pe piața financiară din Republica Moldova, astfel încât antreprenorii să își poată desfășura activitatea într-un mediu financiar mai favorabil și accesibil.

Grupul DEM cuprinde deja câțiva membri care și-au propus să împrumute. Primul antrepronor care va beneficia de acest proiect este Elena Ețcu, fondatoare a brandului de haine naționale „Etnopera”. Ea va utiliza banii pentru amenajarea unui atelier nou, ceea ce va permite creearea a 10-15 locuri noi de muncă și promovarea tradițiilor vestimentare moldovenești.

Proiectul de crowdlending va fi găzduit de către platforma online de finanțare participativă Guvern24.md, partenerul DEM în acest proiect. Guvern24 a reușit deja să canalizeze peste 470.000 de euro către proiecte dezvoltate în Republica Moldova.

Pentru a afla detalii despre cum puteți deveni finanțator sau beneficiar al acestui proiect, accesați pagina www.guvern24.md

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub