Guvernul, invitat de CtEDO să dea explicații în cazul bărbatului care și-a bătut soția și s-a ales doar cu o amendă de 500 de lei

Curtea Europeană a invitat Guvernul de la Chișinău să prezinte observații privind refuzul autorităților din Republica Moldova să-l pedepsească pe agresorul unei mame a trei copii, pe măsura faptelor. În acest caz a intervenit Asociația Promo-LEX.

Guvernul, invitat de CtEDO să dea explicații în cazul bărbatului care și-a bătut soția și s-a ales doar cu o amendă de 500 de lei
(Foto: UNIMEDIA)

Amendă simbolică de 500 lei pentru că și-a bătut soția până la pierderea cunoștinței

Liuda Iachimovschi – mamă a trei copii – a fost agresată de soțul acesteia în anul 2011, iar ca urmare a loviturilor primite, și-a pierdut cunoștința. Pentru aceasta, însă, soțul a primit doar o amendă simbolică de 500 de lei.

Pub

Urmărită penal după ce a fost agresată de soț

Deși soția a fost internată în spital pentru 10 zile, după loviturile primite de la soț, organele de urmărire penală au inițiat un dosar penal împotriva acesteia, fiind învinuită că i-a cauzat leziuni medii soțului, riscând până la 5 ani de închisoare. Însă, datorită implicării juriștilor asociației Promo-LEX,după lungi procese în instanțele de judecată din țară, Liuda Iachimovschi a fost declarată nevinovată.

Curtea Europeană – ultima speranță pentru victima violenței în familie, reprezentată de Promo-LEX

Deși reclamanta nu a fost de acord cu faptul că agresorul a scăpat cu o simplă amendă, cererea ei ca acesta să fie tras la răspundere penală a fost respinsă. La fel, nici procuratura nu a dat curs plângerilor ei în acest sens. Mai mult, autoritățile au refuzat să emită măsuri de protecție pentru ea și cei trei copii.

În atare situație, victima nu a beneficiat de protecție reală și efectivă din partea autorităților, iar agresorul a rămas, practic, nepedepsit. Dimpotrivă, reclamanta a fost transformată din victimă în agresor.

Prin urmare, avocații Promo-LEX au depus o cerere la Curtea Europeană, care a fost acceptată spre examinare. Așadar, înainte ca să examineze fondul cauzei, Curtea a invitat Guvernul să prezinte explicații cu privire la aceste încălcări ale drepturilor Liudei Iachimovschi. Guvernul are la dispoziție trei luni pentru ca să prezinte explicațiile pe acest caz, se arată într-un comunicat emis de Asociația Promo-LEX.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub