Guvernul francez vrea etichete care să avertizeze împotriva consumului de vin de către femeile însărcinate

Producătorii de vin din Franţa sunt revoltaţi de iniţiativa guvernului de a pune pe sticle etichete care să avertizeze împotriva consumului de vin de către femeile însărcinate şi minori, scrie stirileprotv.ro.

Guvernul francez vrea etichete care să avertizeze împotriva consumului de vin de către femeile însărcinate

Proiectul aparţine ministrului Sănătăţii, care vrea să îl pună în practia până la sfârşitul anului.

Propunerile vin în contextul în care un studiu al Institutului pentru Sănătate şi Cercetare Medicală de la Paris arată ca un sfert din gravide consuma alcool în perioada sarcinii.

Pub

Guvernul francez doreşte ca sticlele de vin să aibă avertismente legate de efectele alcoolului asupra sănătăţii.

Producătorii de vin se tem că, prin aplicarea acestei măsuri, băutura lor ar fi inclusă în aceeaşi categorie precum ţigările.

Un studiu de anul trecut arată că 27% din femeile gravide beau alcool pe perioada sarcinii, aproape de două ori mai multe faţă de cele din Statele Unite, însă de trei ori mai puţine decât irlandezele. Medicii spun că avertismentele de acest fel au efect, însă trebuie să fie mai vizibile.

Ministrul Sănătăţii spune că iniţiativă nu are ca scop prohibiţia, ci prevenţia. Şi aduce în discuţie faptul că anul trecut 8 mii de bebeluşi s-au născut cu disfuncţionalităţi neurologice legate de consumul de alcool al mamelor.

Revoltaţi, producătorii de vin au o altă propunere, vor ca mesajele de avertizare de pe etichete să fie scrise cu un caracter mai mare, iar contrastul cu restul etichetei să fie mai puternic.

Primele avertismente de acest fel au fost introduse pe etichete în 2007. Şi asta, după ce mai multe mame de bebeluşi care fuseseră diagnoisticati cu sindromul alcoolismului fetal, au dat în judecată guvernul, pentru că nu le-a informat corespunzător asupra riscurilor consumului de alcool.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub