Guvernul României a decis să mai aloce alte trei milioane de euro pentru renovarea grădinițelor din Moldova

Guvernul României a decis să mai aloce alte trei milioane de euro pentru renovarea instituțiilor preșcolare din Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de către Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, la inaugurarea unei grădinițe  din satul Hansca, raionul Ialoveni.

„Programul de renovare a instituțiilor preșcolare din Republica Moldova a fost unul de succes. La acest succes au contribuit autoritățile centrale, Ministerul Educației, Culturii și Cercetări, autoritățile locale, părinții și, evident, FISM, fără sprijinul căruia nu ar fi fost posibil evenimentul de astăzi. Iată de ce Guvernul României a decis recent să continuie programul de renovare a instituțiilor preșcoale și va aloca alte trei milioane de euro. Suntem in discuții cu autoritățile centrale și locale pentru a identifica localitățile unde se va investi”, a declarat Daniel Ioniță.

Guvernul României a decis să mai aloce alte trei milioane de euro pentru renovarea grădinițelor din Moldova

Satul Hansca din raionul Ialoveni are 1280 de locuitori. De 30 de ani în localitate nu a existat grădiniță. Copiii de vârstă preșcolară mergeau la grădinițele din Costești și Ialoveni, iar unii dintre ei erau nevoiți să stea acasă. Acum trei ani, autoritățile locale au decis să reprofileze unul din blocurile gimnaziului din localitate în grădiniță.

Grădinița din satul Hansca a beneficiat de lucrări în valoare totală de 4.169.415 lei, dintre care din grantul românesc au fost alocate 3.480.311 lei, iar contribuția localității a fost de 689.104 lei.

 

La grădiniță au fost efectuate lucrări de reparație capitală a acoperișului, au fost instalate uși şi ferestre noi, au fost efectuate lucrări de reparaţie pe interior şi exterior, a fost reparat sistemul de încălzire, de ventilare,  dar şi sistemul de apă și canalizare.Totodată, a fost amenajat și dotat blocul alimentar al instituției.

Guvernul României a decis să mai aloce alte trei milioane de euro pentru renovarea grădinițelor din Moldova

În prezent, grădinița din satul Hansca are două grupe și este frecventată de 70 de copii. În total, în localitate sunt 128 de copii de vârsta preșcolară. În scurt timp, urmează a mai fi amenjată o grupă în incinta grădiniței din s. Hansca. 

Programul de renovare a instituțiilor preșcolare din Republica Moldova, pentru care Guvernul României a alocat 26 de milioane de euro, bani din care au fost renovate capital 845 de grădiniţe din stânga Prutului.

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.