Guvernul Român, la discuţii cu Asociaţia Investitorilor despre racordarea ireversibilă a Republicii Moldova la UE

Premierul Viorica Dăncilă a avut o întrevedere, miercuri în Republica Moldova cu reprezentanţii Asociaţiei Investitorilor din România, printre subiectele discutate fiind şi racordarea Republicii Moldova la Uniunea, transmite Guvernul României. 

Foto: captură video

„Prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut astăzi o întrevedere cu reprezentaţii Asociaţiei Investitorilor din România (AIR) în Republica Moldova. Cu această ocazie, înaltul oficial român a reiterat importanţa deosebită pe care România o acordă Parteneriatului Strategic cu Republica Moldova. Şeful Executivului a subliniat importanţa intensificării consultărilor şi cooperării bilaterale pe toate temele de interes comun, precum sporirea prezenţei investiţionale, racordarea ireversibilă a Republicii Moldova la UE şi, implicit, la România, sub raport energetic, al infrastructurii, al instituţiilor, dar şi al valorilor", se arată în comunicatul Executivului remis miercuri, scrie mediafax.ro.

Potrivit sursei citate, „În cadrul reuniunii au fost prezentate priorităţile de activitate ale Asociaţiei Investitorilor din România în Republica Moldova şi manifestarea interesului reciproc privind consolidarea eforturilor pentru îmbunătăţirea mediului investiţional din Republica Moldova prin întrajutorare reciprocă".

Executivul Român mai precizează că la începutul acestui an, cu ocazia vizitei la Chişinău, premierul Dăncilă a participat la evenimentul de lansare a AIR în Republica Moldova.

UNIMEDIA amintește că Republica Moldova face un împrumut de 80 de milioane de euro pentru implementarea interconectării energiei electrice dintre Republica Moldova – România. O decizie în acest sens a fost aprobată în cadrul unei ședințe ordinare a Parlamentului.

Potrivit documentului, scopul final constă în contracția, echiparea și punerea în funcțiune a interconectării energetice dintre Republica Moldova și România constând în: o stație Back to Back în Vulcănești, o linie de transport de 400 de kV între Vulcănești și Chișinău, extinderea stației de transformare din Chișinău și extinderea stației din Vulcănești de 400 de kV.

Proiectul de interconectare are o valoare de 270 de mln. de euro. Respectiv, pentru implementarea întregului proiect, RM va mai lua un credit de la Banca Mondială în valoare de 70 de mln. de euro, iar alte 40 de mln. de euro vor fi oferite de în calitate de grant din partea UE NIF.

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.