Gmail te sperie cu o vestea proastă: cine ți-a citit emailurile

Gmail ți-a parcurs din totdeauna emailurile pentru a-ți servi reclame personalizate în câteva locații din Inbox. Se pare însă că un număr foarte mare de terți au avut acelaș acces nestingherit la istoricul tău de mesaje.

Foto: techspot.com

Dezvoltatori terți de aplicații au acces la întregul conținut al Inbox-ului tău de pe Gmail. Raportul care detaliază această practică veche din industrie a fost publicat de cei de la Wall Street Journal  și s-ar putea să aibă repercusiuni dezastruoase asupra modului în care este privit serviciul de email al gigantului din Mountain View.

Modul în care funcționează permisiunile din Gmail nu s-a schimbat în ultimul deceniu, dar asta nu înseamnă că nu a fost extrem de permisiv cu foarte mulți terți. În teorie, ți-ai dat într-o formă sau alta acceptul pentru ca un program să-ți acceseze email-urile, dar cu siguranță nu ai luat în calcul toate repercusiunile gestului tău.

În momentul în care ți-ai instalat un client terț de email pe telefon și i-ai dat acces la Inbox-ul tău din Gmail, ți s-ar fi părut absurd ca Google să permită respectivului dezvoltator să-ți citească conținutul mesajelor, adresele expeditorilor și ora exactă la care a fost trimis. Din păcate, exact asta s-a întâmplat. Ca întregul set de circumstanțe să fie și mai macabru, este important de reținut că mesajele tale au fost citite de oameni, nu doar de algoritmi computerizați.

Pentru a calma un pic spiritele, un oficial Google a afirmat pentru The Verge că toți dezvoltatorii care au acces la acele informații trec printr-un proces de verificare și au nevoie de acordul explicit al utilizatorilor de Gmail pentru a se angaja la astfel de practici. Procesul de verificare al unui dezvoltator este însă superficial, după cum se poate vedea pe site-ul Google.

La această oră, nimeni nu știe câte aplicații și servicii terțe online au acces la întregul conținut al inbox-ului tău din Gmail și nu există o secțiune din profilul tău Google în care acele date să fie centralizate. Per ansamblu, dacă ai văzut vreodată o fereastră precum cea de mai jos și ți-ai dat acordul, sunt mari șanse să nu fi înțeles la ce ai spus ”Am priceput”.

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.