Ghișeul unic pentru acte permisive a fost lansat astăzi: Solicitanții vor putea semna electronic documentele și plăti taxe online

Oamenii de afaceri din Republica Moldova pot obține de astăzi acte permisive prin intermediul Sistemului Informațional Automatizat, care va funcționa ca un „Ghișeu Unic”. Sistemul a fost lansat astăzi în cadrul unui eveniment, se arată în comunicatul emis de Ministerul Economiei și Infrastructurii.

Foto: mei.gov.md

Dacă acum doi ani existau 416 de acte permisive pentru obținerea cărora agenții economici trebuiau să cheltuie anual 135 de milioane de lei și 1,4 milioane zile/om, acum au rămas doar 152 de acte permisive și acestea vor fi emise în mod transparent prin intermediul ghișeului unic electronic.

Utilizarea ghișeului unic va reduce la minim interacțiunea agenților economici cu autoritățile emitente și va economisi sectorului privat, conform estimărilor, cca 60 de milioane de lei anual.

Ghișeul unic electronic este accesibil pe portalul servicii.gov.md, unde întreprinzătorii pot depune cererea online în orice moment al zilei, de pe orice calculator sau dispozitiv mobil.

De asemenea, solicitanții pot semna electronic documentele și achita online taxele pentru obținerea actelor permisive.

Bazele de date ale 30 de instituții publice vor fi conectate la sistem și vor interacționa online pentru a verifica automat datele agentului economic deținute de alte autorități publice, fără a fi nevoie de prezentarea unor certificate suplimentare.

Solicitantul va primi o confirmare automată privind înregistrarea cererii, iar apoi notificări privind fiecare etapă de procesare a acesteia. Sistemul informațional este deținut de Ministerul Economiei și Infrastructurii și operat de Agenția Servicii Publice.

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.