(Foto) Old Chișinău în imagini: Cofetăria Manicov - unul dintre cele mai îndrăgite localuri ale Chișinăului de altădată

În vremurile de altădată, locuitorii Chișinăului nu prea aveau de unde alege localurile unde puteau să se relaxeze și să se distreze. Mulți preferau, când venea vorba de odihnă și ieșiri în oraș, să viziteze cele câteva cafenele și restaurante ale orașului. Una dintre cele mai rafinate și bine cunoscute localuri de acest gen a fost cofetăria Manicov, scrie Altfel.md.

(Foto) Old Chișinău în imagini: Cofetăria Manicov - unul dintre cele mai îndrăgite localuri ale Chișinăului de altădată
(Foto: OldChisinau.com)

Fiind un local popular și unul din cele mai longevive, cofetăria apare deseori imortalizată pe fotografii vechi, ceea ce ne ajută să urmărim istoria ei.

Despre primii ani de activitate a cofetăriei se știe că se afla în centrul Chișinăului pe strada Aleksandrovskaia (actualul bulevard Ștefan cel Mare și Sfânt). Numele său se găsește într-una din fotografiile făcute de premierul Kondratski la expoziția agricolă a Basarabiei în 1889. Andrei Ivanovich Manicov a participat la această expoziție, echipând pavilionul-cafenea.

Pub

КишиневPavilionul-cofetărie al lui Manicov la expoziția din 1889 / Oldchisinau

În continuare, despre istoriei cafenelei, știm că și-a deschis ușile în 1901 în casa Shvartsman, situată la colțul de Nord al străzilor actuale Pușkin și Veronica Micle, fiind una din casele notabile din oraș. Casa a găzduit diverse magazine, iar în perioada interbelică - chiar și un consulat francez, însă nu a fost păstrată, fiind distrusă în al doilea Război Mondial.

КишиневCasa Shvartsman la începutul secolului XX / Oldchisinau

Apropo, fotografia de mai sus a fost făcută chiar în perioada în care o parte din primul etaj al casei era închiriat de Andrei Ivanovici Manicov pentru cofetăria sa. Se vede panoul și o terasă.

КишиневCafeneaua Manicov în casa Shvartsman / Oldchisinau

În noul loc, cafeneaua a funcționat foarte puțin timp. Deja în 1903, A.I. Mankov achiziționează o clădire chiar vizavi de cofetărie care era funcțională. Clădirea de peste drum este demolată, iar în locul ei este construită o una nouă. La 4 septembrie 1905, în această nouă clădire, special adaptată, aflată pe strada Fontannaia nr. 11 (strada actuală Veronica Micle) a fost mutată cafeneaua.

Кишинев Cofetăria Manicov propria sa casă, la începutul secolului XX / Oldchisinau

Mai multe fotografii și detalii puteți vedea pe Altfel.md.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub