Fost deputat rus: Ianukovici a primit un miliard de dolari de la Kremlin, pentru refuzul de asociere cu UE

Achiziționarea de către Rusia de obligațiuni de stat ucrainene a fost de fapt o schemă de mituire a familiei fostului președinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici, în urma căreia șeful statului a refuzat să semneze acordul de asociere cu UE, a declarat fostul deputat al Dumei de Stat din Rusia, Ilia Ponomarev.

Fost deputat rus: Ianukovici a primit un miliard de dolari de la Kremlin, pentru refuzul de asociere cu UE
(Foto: unian.net)

Declaraţia a fost făcută de acesta în timpul audierilor în procesul de judecare a trădării lui Ianukovici. Ponomarev afirma că prin schema de achiziționare de obligațiuni de stat din Ucraina, Ianukovici și familia lui au primit beneficii de un miliard de dolari. A fost o mită directă, iar sarcina statului rus a fost de mituire directă a familiei Ianukovici, scrie unian.net.

Avocatul fostului președinte, Vitali Serdiuk, l-a întrerupt pe Ponomarev și a spus că fostul deputat rus minte, că Ucraina a fost cea care a primit banii pentru obligațiunile de stat, nu Ianukovici. Fostul deputat rus a replicat: „Vă voi oferi un manual de economie, acolo este scris totul despre asta”.

El a adăugat că, prin anumite scheme, fiului lui Ianukovici, Alexander, i s-a oferit ocazia ca prin această afacere cu obligațiuni să se îmbogățească pe piața bursieră. „Acest lucru a fost făcut pentru a se asigura că Ianukovici refuza să semneze asocierea”, a subliniat el.

De asemenea, Ponomarev a spus că, la început, Kremlinul nu intenționa să anexeze Crimeea, urmând să aplice scenariul Osetia, în care Crimeea declară independența, iar Rusia recunoaşte ulterior această independență. El a explicat că în 2004 Curtea Constituțională a Federației Ruse a explicat că în componenţa Rusiei nu pot intra părți din alte țări, ci numai țari în întregime.

Dar, cu toate acestea, potrivit politicianului rus, s-a decis totuși să se meargă pe varianta anexării.

În plus, scrisoarea lui Ianukovici adresată președintelui rus Vladimir Putin, în care primul cere ca Rusia să trimită trupe în Ucraina, a jucat un rol-cheie în anexare, deoarece a fost folosită pentru a legitima alipirea Crimeei la Rusia. Consecința scrisorii fostului președinte a fost și apelul lui Putin către Consiliul Federației, în care el cerea permisiunea formală de a introduce trupe rusești pe teritoriul Ucrainei, urmare a cererii lui Ianukovici.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub