Fenomenul astronomic al lunii august: Astăzi vor putea fi observate „stele căzătoare” pe cerul de noapte

Ca de obicei, în luna august își face apariția curentul de meteori Perseide. Astăzi va putea fi urmărit așa-numitul fenomen de „stele căzătoare” pe cerul de noapte.

Fenomenul astronomic al lunii august: Astăzi vor putea fi observate „stele căzătoare” pe cerul de noapte
(Foto: dvd-ppt-slideshow.com)

Pentru Perseide perioada de activitate este între 17 iulie și 24 august. Începând de astăzi, fenomenul poate fi observat pe cerul de noapte. Maximul curentului va veni cândva în noaptea de 12 spre 13 august.

Puteți observa perseide și cu o noapte înainte și cu una după maxim, numărul de stele căzătoare vizibile fiind un pic mai mic.

Pub

Cea mai buna perioadă de observare este dupa miezul nopții până dimineața. Orice meteor al cărui traiectorie inversă ajunge în constelația Cassiopeia (între Cassiopeia și Perseu) este o „perseidă”. 

Denumite după constelația din care par că vin, Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an, scrie Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din România.

Fenomenul de stea căzătoare este arhicunoscut. Dâra luminoasă de pe cer este lasată de o particulă sub 1 mm diametru care aprinde aerul când intră în atmosfera Pământului. Pentru o fracțiune de secundă vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numește meteoroid, iar pietroiul care uneori cade pe Pământ se numește meteorit.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub