Federica Mogherini și Johannes Hahn: schimbarea sistemului electoral „ridică preocupări serioase față de democrația eficientă în actualul context politic"

"Votul de joi al Parlamentului Republicii Moldova de a implementa schimbări în sistemul electoral vine contrar recentelor recomandări a Comisiei de la Veneția și al Oficiului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturi Umane", a declarat Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate și Johannes Hahn, comisar european.

Foto: euractiv.com

"Noi continuăm să împărtășim viziunea Comisiei de la Veneția și a Oficiului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturi Umane că aceste schimbări ridică preocupări serioase față de democrația eficientă în actualul context politic", se mai scrie în declarație.

"Deși alegerea unui sistem electoral este decizia statului suveran, UE consideră că orice schimbare în sistemtul electoral ar trebui să întărească democrația, să fie bazată pe o înțelegere largă între forșele politice și să rezulte dintr-o adevărată consultare cu societatea civilă și din recomandările partenerilor internaționali". 

Federica Mogherini și Johannes Hahn spun că UE va continua să urmărească îndeaproape reforma electorală și implementarea ei. 

Implementarea acestor schimbări va fi evaluată și în lumina obligațiilor Republicii Moldova privind Acordul de Asociere și ca membru al Consilului Europei. 

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.