„Faceți ce vreți, dar sub ogheal”. Centrul GDM a lansat campania #subogheal

Centrul de Informații GENDERDOC-M a lansat ieri campania #subogheal. Campania are drept scop sensibilizarea opiniei publice și a societății privind persoanele LGBT, astfel încât oamenii să nu mai privească persoanele LGBT doar prin prisma practicilor sexuale.

Foto: GDM
#subogheal (sub ogheal) este sintagma cel mai des folosită de populație atunci când e vorba de prezența deschisă a persoanelor LGBT în societatea moldovenească.
Unul dintre cele mai înrădăcinate stereotipuri legate de comunitatea LGBT este că persoanele lesbiene, gay, bisexuale și transgender ar trebui să se comporte astfel încât viața lor privată, începând cu activitățile pe care le fac zi de zi și terminând cu sexualitatea lor, să rămână un subiect închis pentru toți cei care îi înconjoară, fapt care îi limitează în drepturi.
 
Anastasia Danilova, directoare executivă/GENDERDOC-M: ”O viață petrecută „sub ogheal” nu este doar sufocantă, dar și lipsită de confort, iar uneori, de-a dreptul imposibilă. Doar nu e posibil să conduci mașina sau să faci cumpărături, aflându-te „sub ogheal”, și nici să plimbi câinele sau să mergi la muzeu, să iei prânzul sau să plătești facturile, lucruri prezente în viața persoanelor LGBT, exact ca în viața altor oameni. Scopul acestei campanii este să atragem atenția populației asupra absurdității sfatului „Faceți ce vreți, dar sub ogheal”, care, cu părere de rău, este deseori adresat de către societatea moldovenească persoanelor LGBT, astfel devalorizându-le viața. Persoanele LGBT nu trăiesc în dormitor, însă, din păcate, în societatea noastră sunt nevoite să-și ascundă identitatea și să trăiască „sub ogheal”.
 
Angelica Frolov, coordonatoare program Lobby și Advocacy/GENDERDOC-M: „Speranța mea este că această campanie va aduce înțelegerea că nu este bine să privești persoanele LGBT doar prin prisma practicilor sexuale. Noi suntem oameni obișnuiți, cu viață plină de rutină, cu probleme obișnuite pentru poporul și țara noastră. Suntem parte din societate, suntem colegi, prieteni, rude. Participăm în viața socială și a familiei extinse. Nu putem să ne trăim viața sub ogheal, nu este posibil acest lucru”.
 
Campania se va desfășura între 11 septembrie și 11 octombrie 2018, Ziua Coming-outului.
 
Vedeți mai jos și o poveste spusă de #subogheal.

„Cristian are 22 de ani. El e student în anul II la o facultate cu profil tehnic.

Când a împlinit 18 ani, Cristian le-a spus părinților că e gay. Ei au primit vestea calm, dar nu au mai revenit asupra subiectului. Cristian a observat că părinții lui evită să vorbească despre dragoste sau viață de familie în prezența lui și asta îi creează discomfort.

„E ca și cum ai fi toată ziua #subogheal”. Ești lăsat să stai la masă, să vorbești, să mănânci, dar simți că de la tine se așteaptă să fii cât mai discret posibil, cât mai acoperit posibil, cât mai departe de ochii lumii.”

Cristian vrea să plece din țară, ca să nu mai fie nevoit să evite să vorbească despre o parte esențială a personalității sale”.

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.