Expresul: După scaunele lui Constantin Brâncuși din Ansamblul monumental ”Calea Eroilor” a venit și rândul ”Porții sărutului”

În 2017, în scuarul Consiliului raional din Călărași au apărut scaune din piatră, replica fidelă a lucrării celebrului sculptor Constantin Brâncuși. Atunci, președintele raionului, Sergiu Artene, declara că-și dorește în același scuar și o replică a uneia dintre cele mai celebre lucrări ale lui Brâncuși – ”Poarta sărutului”.  Dar, pentru a o avea, e nevoie de peste 200 mii de lei, spunea dânsul atunci.

Expresul: După scaunele lui Constantin Brâncuși din Ansamblul monumental ”Calea Eroilor” a venit și rândul ”Porții sărutului”
(Foto: Expresul)

„Iată că, la jumătate de an de la declarațiile respectiv, Consiliul raional Călărași a lansat un apel către călărășeni, inclusiv către cei din diasporă, pentru a contribui financiar la realizarea proiectului respectiv, care ar ”completa ansamblul arhitectural al centrului orăşenesc cu o dominantă arhitecturală””, scrie Expresul.

Potrivit lui Sergiu Artene, ”Poarta sărutului” urmează să fie realizată din piatră de Cosăuți, iar valoarea estimativă este de 220 mii lei.

Pub

Numele călărășenilor care vor contribui la edificarea sculpturii cu cel puțin 2000 de lei, vor fi  încrustate pe o placă de granit, care va fi amplasată pe lucrarea respectivă.
Numele celorlalți, care vor contribui cu o sumă mai mică, vor fi menționate pe pagina web a Consiliului raional.

”Această lucrare va decora scuarul din centrul oraşului și, totodată, va fi un obiectiv care se va încadra perfect în proiectul ,,Valorificarea potenţialului turistic al Regiunii Centru a Republicii Moldova”, ce se află în derulare”, a explicat președintele raionului Calărași.

De notat că, anterior, grație acestui proiect, la Călărași au fost renovate în totalitate clădirile Muzeului de Istorie și Etnografie, a Bibiliotecii publice raionale ”Grigore Vieru”, a Școlii primare, a Şcolii de Arte ”George Enescu”.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub