Expertul Dionis Cenușa, despre consecințele invalidării alegerilor: „UE poate să recurgă la acțiuni concrete, echivalente cu sancțiuni”

Expertul din cadrul centrului analitic Expert-Grup susține că "pe lângă declarații aspre, care sunt apreciate și încurajatoare pentru opinia publică din țară, UE poate să recurgă la acțiuni concrete, echivalente cu sancțiuni", drept urmare a invalidării alegerilor locale noi din Chișinău.

Foto: UNIMEDIA

"Despre sancțiunile pe care UE poate să le aplice față de autoritățile moldovenești:

1. În condițiile critice în care se află Moldova, partenerii externi, dar în primul rând UE, trebuie să-și asume un rol pro-activ și să iasă în apărarea principiilor/valorilor democratice, asumate prin Acordul de Asociere, care sunt ignorate în contextul actualului regim politic de la Chișinău.

2. Pe lângă declarații aspre, care sunt apreciate și încurajatoare pentru opinia publică din țară, UE poate să recurgă la acțiuni concrete, echivalente cu sancțiuni. Există cel puțin două tipuri de sancțiuni de ordin financiar care pot fi aplicate - amânarea asistenței macro-financiare și respectiv suspendarea urgentă a asistenței bugetare (ultima confirmată în decembrie 2017).

3. În primul rând, invalidarea alegerilor prin decizii judecătorești arbitrare și non-transparente reprezintă o încălcare crasă a mecanismelor democratice, care cuprind la fel statul de drept și drepturile omului. De facto, acțiunile justiției semnalizează ingerință politică în justiție, iar invalidarea alegerilor violează drepturile politice ale cetățenilor (drepturile electorale). În baza acestor constatări, UE nu poate în niciun fel să acorde prima tranșă a asistenței macro-financiare, în valoare de 30 mil. EURO. Un lucru sigur pe care UE îl poate face este să amâne decizia până la toamna sau chiar după alegerile parlamentare, când se va asigura că scrutinul parlamentar nu este fraudat (precum s-a întâmplat cu invalidarea alegerilor în Chișinău). 

4. A doua sancțiune de natură financiară care poate fi aplicată este suspendarea asistenței bugetare, promisă în decembrie 2017 (dacă încă nu a fost livrată). Este o sancțiune "bombă", ce poate afecta sprijinul bugetar de circa 36 milioane pentru domenii strategice (DCFTA, dezvoltarea rurală, reforma administrației publice, reforma poliției). Dar atât timp cât această finanțare este conectată de reforma în sectorul justiției (citire de pagina guvernului https://gov.md/…/eu-provides-budgetary-support-worth-363-mi…) este logic ca aceasta să nu fie alocată după invalidarea definitivă a alegerilor (din cauza deciziilor de judecată dubioase). Fără stat de drept orice altă reformă din oricare alt sector decât justiția nu este sustenabilă și este mereu în pericul de a fi subminată.

5. Este cazul să ne amintim că prima și ultima dată, asistența bugetară pentru Moldova a fost înghețată în iulie 2015 pe fundalul crizei din sistemul bancar (furtul miliardului). Cu toate acestea, reluarea finanțării a fost promisă dacă 13 condiții sunt respectate printre care și independența sectorului judecătoresc. 

6. Chiar dacă nu suntem la o nouă criză din sectorul bancar și revenind la precedentul înghețării finanțării sprijinului bugetar din 2015, Consiliul UE (care în iulie-decembrie 2018 va fi prezidat de către Austria) trebuie să ia o decizie importantă pentru a suspenda suportul bugetar, adițional la amânarea asistenței macro-financiare. UE are în fața sa cazul invalidării alegerilor ce încalcă în mod grav principiile democratice, prescrise în Acordul de Asociere cu UE. Adițional, această suspendare poate fi motivată și prin lipsa de progres în investigarea fraudei bancare și restituirea banilor fraudați (condiție cerută încă în iulie 2015).

O asemenea decizie va încuraja și mai mult protestele organizate de către opoziție, va reprezenta un factor ce ar putea schimba cursul evenimentelor politice din Moldova. Acest lucru poate avea un impact crucial asupra rezultatelor alegerilor parlamentare din 2018", a scris Dionis Cenușă.

Amintim că ieri Curtea Supremă de Justiție a menținut decizia Judecătoriei Chișinău și a Curții de Apel prin care alegerile locale noi din Chișinău au fost invalidate. Decizia nu poate fi atacată la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

Până în 2019, Primăria capitalei va fi condusă de un primar interimar. 

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.