Expert pe economia integrării europene: „Prima tranșă va fi transferată doar după o decizie favorabilă din partea Comisiei”

Expertul Dionis Cenușă a venit cu unele clarificări pe marginea anunțului de azi despre deblocarea primei tranșe de asistență macro-financiară europeană pentru Republica Moldova, făcut de Johannes Hahn. 

"Deci Guvernul nu va primi niciun ban decât numai dacă evaluările (cele două) vor fi favorabile. Dacă acest lucru are loc, oricum nu se întâmplă mai devreme de februarie-martie 2018".

Foto: UNIMEDIA

"1. Comisarul Hahn a afirmat că banii vor ajunge doar după ce Memorandumul de Înțelegere UE-Moldova este semnat (azi-maine) și ratificat. Acest Memorandum are în atașament condiționalități (circa 20), care sunt tehnice. 

2. Prima tranșă va fi transferată doar după o decizie favorabilă din partea Comisiei. Decizia va depinde de două procese de evaluare care vor avea loc în paralel în perioada decembrie 2017-februarie 2018. 

3. Prima monitorizare va fi efectuată de Comisie pe marginea realizării condițiilor Memorandumului (cele circa 20 de condiții).

4. A doua monitorizare va fi efectuată de Serviciul Extern pe Acțiune Externă (inclusiv Delegația UE) pe respectarea pre-condițiilor politice. Aceste pre-condiții înglobează drepturile omului, mass-media, justiție, dar și legislația electorală", explică Dionis Cenușă, expoert pe economie intergării europene, Centrul Analitic "Expert-Grup".

UNIMEDIA amintește că astăzi comisarul european Johannes Hahn a anunțat că prima tranșă din suportul structural al UE va fi disbursată Moldovei în primul trimestru al anului viitor. Declarația a fot făcută la o întâlnire cu jurnaliștii, în cadrul Summit-ului Parteneriatului Estic.

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.