Drumul național Chișinău-Giurgiulești va fi reabilitat. Lucrările vor fi executate de o companie din Ucraina și vor costa 29,3 milioane de euro

Drumul național Chișinău-Giurgiulești va fi reparat. Un contract pentru reabilitarea a 85 de km a fost semnat astăzi de Administrația de Stat a Drumurilor și compania LLC Automagistral - Pivden din Ucraina. 

Drumul național Chișinău-Giurgiulești va fi reabilitat. Lucrările vor fi executate de o companie din Ucraina și vor costa 29,3 milioane de euro
(Foto: mei.gov.md)

Contractul prevede reabilitarea a două tronsoane din drumul național M3, de la municipiul Comrat, satele Svetlîi și Ciumai, până la secțiunea de ocolire a satului Slobozia Mare. Printre lucrările ce urmează a fi executate sunt: reabilitarea și asfaltarea drumului, amenajarea trotuarelor, construirea stațiilor de autobuz, amenajarea și construirea unei zone de parcare și a trei sensuri giratorii, construirea unui pod, aplicarea marcajului rutier, instalarea indicatoarelor de circulație etc.

În cadrul evenimentului, ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a menționat: „Acest drum asigură conexiunea dintre Chișinău și Giurgiulești. De fapt, acum începem reabilitarea drumului care asigură conexiunea Chișinăului cu toate țările bazinului Mării Negre. Într-un ceas bun companiei câștigătoare! Munca abia începe. Tot sudul țării va fi cu ochii pe realizarea lucrărilor. Vă rog, să le facem calitativ și, mai ales, în termen”.

Pub

Directorul companiei ucrainene a dat asigurări că lucrările vor fi efectuate într-un termen mai mic decât este prevăzut în contract. „Vă mulțumim pentru încredere. Suntem prima companie din Ucraina, implicată în reparația drumurilor din Moldova. Odată cu semnarea contractului, ne asumăm toate angajamente, pentru a executa lucrările calitativ. Rezultatele se vor vedea în cel mai scurt timp”, a spus Mykola Tymofeiev.

Potrivit directorului Administrației de Stat a Drumurilor, Gheorghe Curmei, condițiile contractuale sunt mai stricte, astfel încât lucrările de reparație să fie efectuate în termenii stabiliți. De asemenea, au fost stabilite penalități de întârziere, iar în cazul în care lucrările vor fi necalitative, antreprenorul va fi obligat să le remedieze din cont propriu, se arată într-un comunicat emis de MEI.

Costul lucrărilor de construcție și reparație este de 29,3 milioane de euro. Contractul este parte a Programului din Sectorul Drumurilor, realizat cu suportul financiar al BERD. Timpul planificat pentru finalizarea lucrărilor este de 36 luni şi 12 luni pentru perioada de notificare a defecțiunilor (perioada de garanție). Contractul este constituit din lucrările nefinalizate din cadrul altor trei contracte semnate în anii 2012 și 2014 cu compania SC Pa&Co International SRL (România), care au fost reziliate în perioada august-septembrie 2017 din cauza organizării neadecvate și a progresului lent.

Antreprenorul nu a menținut un flux stabil de numerar, nu a mobilizat echipamentele, personalul și nu a format stocurile de materiale pentru construcție. Ulterior, toate trei sectoare au fost incluse într-un singur proiect, iar în februarie 2018 a fost lansată o nouă licitație.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub