Dosarul licitațiilor trucate în medicină. Moldova, obligată de CEDO să achite 10 mii de euro unui om de afaceri

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a obligat Guvernul Republicii Moldova să achite 10 mii de euro cu titlu de prejudiciu moral și 4000 euro cu titlu de costuri și cheltuieli lui Tudor Ceaicovschi, reținut în 2015 de CNA în dosarul „licitațiilor trucate în medicină”. 

Dosarul licitațiilor trucate în medicină. Moldova, obligată de CEDO să achite 10 mii de euro unui om de afaceri
(Foto: rise.md)

Reclamantul s-a plâns în fața Curții de încălcarea drepturilor sale garantate de Articolele 3 și 5 § 3 din Convenție din cauza că autoritățile nu i-au oferit asistența medicală corespunzătoare de care avea nevoie în mod urgent și că detenția sa provizorie nu s-a bazat pe motive relevante și suficiente.

Guvernul a motivat că detenția reclamantului a fost necesară pentru a exclude orice risc de ingerință și influențare a martorilor, ținând cont de gravitatea faptelor imputate reclamantului și complexitatea cazului.

Pub

Totodată, Curtea a indicat că urmărirea penală a început câteva luni până la arestarea reclamantului. În această perioadă nu s-a constatat faptul că reclamantul să fi încercat să se eschiveze sau să influențeze martorii și prin urmare, comportamentul reclamantului până la arestarea lui nu a fost luat în considerare.

În acest sens, Curtea a considerat că instanțele judecătorești au omis să indice existența motivelor relevante și suficiente pentru a menține reclamantul în arest preventiv și arest la domiciliu pentru o perioadă de aproape 7 luni.

UNIMEDIA amintește că omul de afaceri a fost reținut la 8 aprilie 2015, fiind bănuit de corupere activă în contextul unor proceduri privind achizițiile publice și s-a aflat în arest preventiv până la 8 octombrie 2015. Ulterior, reclamantul s-a aflat în arest la domiciliu până la 4 noiembrie 2015.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub