Diaspora va vota altfel la parlamentare: CEC inițiază modificarea Regulamentului cu privire la votarea cetățenilor moldoveni de peste hotare

Comisia Electorală Centală inițiază elaborarea proiectului de hotărâre pentru modificare și completarea Regulamentului cu privire la votarea cetățenilor moldoveni de peste hotare.

Diaspora va vota altfel la parlamentare: CEC inițiază modificarea Regulamentului cu privire la votarea cetățenilor moldoveni de peste hotare
(Foto: UNIMEDIA)

Această modificare a CEC-ului urmează să aducă corelare între Regulamentul votării cetățenilor din diasporă cu noul cod electoral, votat în lectura a doua pe 20 iulie.

Elaborarea noului regulament a început de pe data de 13 aprilie curent.

Pub

Proiectul de lege privind schimbarea sistemului electoral a fost publicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova de astăzi, după ce Parlamenul a votat în lectură finală proiectul de lege cu privire la votul mixt. 

UNIMEDIA menționează că, cu votul a 74 de deputați, a fost adoptat sistemul de vot mixt, după ce la ședința Parlamentului din 5 mai, Legislativul a votat în prima lectură comasarea proiectelor cu privire la sistemul uninominal, propus de PDM și mixt, propus de PSRM.

Proiectul prevede ca 51 de deputați să fie aleși în baza circumscripțiilor electorale uninominale, iar 50 de deputați - în baza listelor de partid. 

Anterior speakerul Andrian Candu a declarat că proiectul va fi supus votului în a doua lectură doar după ce va fi avizat de Comisia de la Veneția.

Ulterior Comisia de la Veneția a publicat avizul privind proiectul de lege care se referă la modificarea sistemului de vot actual în sistem mixt. Organul consultativ nu recomanda ca în condițiile actuale Republica Moldova să modifice sistemul electoral.

De asemenea, europarlamentarul Siegfried Mureșan a declarat anterior că dacă Parlamentul va vota proiectul de lege privind votul mixt, asistența macrofinanciară 100 de milioane de euro pe care Uniunea Europeană anunța că urmează să le acorde Republicii Moldova, ar putea să fie anulată.

Partidul Popular European a venit cu un mesaj în care denunță schimbarea sistemului electoral din Republica Moldova și condamnă cu vehemență ignorarea recomandărilor Comisiei de la Veneția de către legislativul de la Chișinău.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub