Deputatul Eugen Tomac: 2018 trebuie să fie un an al demnității naționale

Președintele Partidului Mișcarea Populară, Eugen Tomac, a postat un mesaj pe o rețea de socializare unde vorbește despre un secol de la Marea Unire.

Deputatul Eugen Tomac:  2018 trebuie să fie un an al demnității naționale
(Foto: UNIMEDIA)

„Din păcate însă începutul nu e promițător. Nimic nu anunță o desfășurare pe măsură a lui 2018. Auzim voci politice care vorbesc sec despre Centenar ca despre un an pe care “trebuie” să-l sărbătorim. Însă acțiunea, emoția, dragostea față de ceea ce ne reprezintă, lipsește cu desăvârșire. Zilnic, avem urgențe false de rezolvat. Le cunoaștem prea bine. Toate, cumva, devin mai importante decât omagiul adus României. O Românie care are o cultură veche și bogată. O Românie care a știut, prin fondatorii ei, să reziste în fața provocărilor”, se arată în mesaj.

Mai mult, politicianul este de părerea: „Ar fi trebuit ca, anul acesta, toate cele peste 3200 de primării din țară să fi avut un calendar unitar de celebrare a Centenarului. Nu există!

Pub

Ar fi trebuit ca toate universitățile și instituțiile de învățământ preuniversitar să aibă acțiuni tematice axate pe cele mai importante evenimente din istoria celor 100 de ani ai României.

Toată Europa trebuia să cunoască, în anul Centenarului, cei mai buni autori români prin lucrări traduse în alte limbi spre a ne face cunoscută literatura. Pictorii și sculptorii importanți din întrega țară trebuiau susținuți pentru a se promova în capitalele statelor UE, prin expoziții și prezentări.

În anul Centenarului, filmul românesc trebuia să fie sprijinit pentru a avea cât mai multe producții care să reflecte viața românilor din ultimii 100 de ani, de la făurirea României din 1918 și parfumul anilor ‘30 până la anii grei ai războiului și crimele comunismului. Sunt subiecte care merită oricând să fie aduse pe micul ecran de regizorii străluciți pe care ii avem.

În acest an, ar fi trebuit să transformăm monstruoasa clădire-monument, simbol al ocupației sovietice - Casa Presei - în Muzeu al istoriei comunismului. Tot acolo, trebuia inaugurată aleea martirilor care au suferit pe nedrept în anii întunecați ai comunismului.

România ar trebui să organizeze în fiecare săptămână câte o acțiune cu impact național, regional, european în diferite domenii pentru a ne pune în evidență potențialul: industria IT, cercetare, apărare, spiritualitate, industrii creative, sport și multe alte domenii.

Nimeni însă, la vârful puterii, în instituțiile de decizie, nu s-a obosit să gândească un asemenea program.

Iar acest lucru nu s-a întâmplat pentru că România este ținută în prizonierat, în spatele intereselor mărunte.”

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub