Delegația transnistreană în CUC continuă să sfideze angajamentele asumate și insistă pe sistarea circulației libere pe podul de peste râul Nistru

La şedinţa ordinară a Comisiei Unificate de Control (CUC) care s-a desfășurat astăzi în orașul Bender și a fost prezidată de delegația Federației Ruse, la propunerea componentei ruse, au fost eliberați din funcție observatorul militar al Federației Ruse maiorul Alexandr Kapâșev și membrul delegației Federației Ruse Piotr Urjumov, în legătură cu finisarea termenului de deplasare de serviciu. 

Delegația transnistreană în CUC continuă să sfideze angajamentele asumate și insistă pe sistarea circulației libere pe podul de peste râul Nistru
Imagine simbol (Foto: UNIMEDIA)

Ulterior, în cadrul unei ședințe au vorbit și despre problemele legate de redeschiderea circulației pe podul peste r. Nistru din preajma s. Gura Bâcului și Bâcioc, potrivit unui comunicat.

Delegația Republicii Moldova a reiterat propunerea privind asigurarea circulației libere și în siguranță pe acest pod doar de către militarii Forțelor Mixte de Pacificare și de către efectivele comune ale Inspectoratului Național de Patrulare și așa-numita „miliție rutieră”.

În cadrul dezbaterilor, exponenții transnistreni repetat au confirmat faptul că au recurs la fortificarea infrastructurii postului structurilor sale de forță din preajma s. Bâcioc, chiar în ajunul zilei, când urma să fie redeschisă circulația pe acest pod. Astfel, în perioada pregătirilor pentru redeschiderea podului, reprezentanții Tiraspolului, fără coordonare prealabilă cu Comisia Unificată de Control, au majorat efectivul de „grăniceri”, „vameşi” și al „serviciului migrațional”. Aceste acțiuni unilaterale vin în dezacord cu înţelegerile convenite anterior în cadrul CUC şi reprezintă o dovadă certă a faptului că partea transnistreană refuză să respecte regimul Zonei de Securitate și angajamentele asumate.

În lipsa consensului ședința a fost transferată pentru următoarea întrunire a CUC care va avea loc pe data de 19 aprilie, curent.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub