De câteva săptămâni, e imposibil de găsit vreo urmă de bikini în Turkmenistan. Președintele țării interzice importarea costumelor de baie

Interzicerea importurilor de costume de baie este cel mai recent capriciu al lui Gurbangulî Berdîmuhamedov, președintele autocrat al Turkmenistanului, ale cărui superstiții alimentează reguli din ce în ce mai brutale.

De câteva săptămâni, e imposibil de găsit vreo urmă de bikini în Turkmenistan. Președintele țării interzice importarea costumelor de baie
(Foto: sursa ta)

De câteva săptămâni, e imposibil să găsești vreo urmă de bikini sau un alt slip de baie în magazinele din Turkmenistan. În această țară din Asia Centrală, unde temperaturile ating 45 de grade vara, importurile de costume de baie au fost interzise de guvern, pentru că au fost considerate „contrare regulilor morale turkmene”, potrivit unor surse oficiale citate sub acoperirea anonimatului de Radio Europa Liberă. Oamenii n-au decât să meargă la plajă cu vechile lor costume sau să-și facă altele singuri.

Este o nouă manifestare de forță din partea președintelui Gurbangulî Berdîmuhamedov, autocratul aflat la putere din 2006, care a reînviat cultul personalității, după ce i-a succedat în funcție unui alt dictator ale cărui excese megalomane pot fi cu greu egalate. Predecesorul său, Saparmurat Niazov, își făcuse statuie de aur care se rotea după soare, redenumise zilele săptămânii și lunile anului după numele lui și al mamei sale și se autointitula „părintele națiunii”, după ce își scosese propria carte sfântă.

Pub

Dar articolele vestimentare nu sunt singurele aflate în colimatorul lui Berdîmuhamedov.  În ianuarie, el a interzis mașinile de culoare neagră și le-a ordonat proprietarilor să le revopsească în alb sau într-o altă culoare deschisă, în caz contrar, vehiculul urmând a fi confiscat și trimis la fier vechi. N-a fost dată nicio explicație oficială și nici măcar legea ca atare nu a fost emisă, forțele de poliție limitându-se să pună în aplicare (mai mult sau mai puțin bine) voința președintelui. Însă toată lumea știe că albul este „culoarea-fetiș” a președintelui.

Astfel, capitala, Așgabat, este aproape în întregime acoperită de marmură albă. Capitala a intrat de altfel în 2013 în Cartea Recordurilor ca fiind orașul cu cea mai mare densitate de clădiri de marmură albă din lume. Chiar și trotuarele sunt acoperite cu marmură.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub