Cum sunt reflectate în presa rusă declarațiile simbolice de Unire cu România semnate în R. Moldova: „Găgăuzia este gata de război”

Unirea Republicii Moldova cu România se poate termina cu un război. Afirmația aparține membrilor Consiliului autorităților locale din UTA Găgăuzia, într-o ședința convocată pe 24 februarie curent

Cum sunt reflectate în presa rusă declarațiile simbolice de Unire cu România semnate în R. Moldova: „Găgăuzia este gata de război”
(Foto: ng.ru)

Consiliul autorităților locale din UTA Găugăuzia a fost convocat sâmbăta trecută într-o ședință, în legătură cu declarațiile simbolice de Unire cu România, semnate în peste 60 de localități din țară.

Fostul președinte al Consiliului Suprem al așa-zisei Republici Găgăuze, Mihail Kindegelian, a declarat pentru ng.ru că în luna mai, în UTA Găgăuzia va sosi într-o vizită președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

Vor să meargă în România? Găgăuzii nu vor. Bulgarii se vor alătura nouă în cazul lichidării Republicii Moldova. Vom lupta pentru păstrarea unei Moldove independente. Aș dori să menționez că exemplul autonomiei noastre a devenit un precedent: recent maghiarii, situați în România, au cerut autonomie „ca și găgăuzii". Deși simplii moldoveni rămân în majoritate patrioți, dar din anumite motive, ei sunt pasivi, însă nu vom rămâne tăcuți. În mai, președintele turc Erdogan vine să ne viziteze în Găgăuzia. Vom cere ajutor de la Turcia în cazul unei posibile Uniri cu România. Sunt sigur că Erdogan ne va sprijini - suntem frați”, a declarant Mihail Kindegelian.

„Referendumul din 2014 favorizează transformările din UTA Găgăuzia. Cu toate acestea, mișcările unioniste încep din nou să câștige forță în țară, fiind adoptate declarații de unire cu România. Suntem interesați de consolidarea statalității Moldovei. Sunt convins că o puternică Găgăuzie este posibilă doar într-o Moldova puternică” spune bașcanul Irina Vlah.

De asemenea, și șeful statului, Igor Dodon, a intervenit cu o declarație în acest sens.

„Noi suntem răbdători, dar totul are o limită, fiindcă cei obraznici nu știu de bun simț. În aceste zile, unioniștii sponsorizați și îndemnați de unii ideologi imperialiști de aici sau de peste Prut au trecut această limită” a declarant Igor Dodon pe marginea acestui caz.

UNIMEDIA aminteștepreședintele Igor Dodon convoacă astăzi o întrunire a Consiliului de Securitate în privința declarațiilor de Unire simbolice semnate în 61 de localități.

Și deputatul din partea PD, Cornel Dudnic a comentat pe marginea declarațiilor de Unire, că va fi primul care va lua arma de foc și va merge să apere UTA Găgăuzia, în caz că Moldova va decide unirea cu România.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub