Cum a văzut presa internațională expulzarea cetățenilor turci din Republica Moldova

Agenția de știri Reuters a scris ieri că organizația Amnesty International a criticat expulzarea grupului de cetățeni turci din administrația liceului „Orizont” și a menționat că, potrivit unui apropiat al celor șapte persoane, decizia ar fi fost luată „la porunca capitalei Ankara”.

Foto: Balkan Insight

„Turcia a pus presiune asupra mai multor țări să deporteze oameni care ar fi legați de școlile finanțate de Gullen, mișcare declarată de către Ankara drept o organizație teroristă”, a scris Reuters.

Publicația Balkan Insight a sugerat că nu este clar cine a condus operațiunea. Agenția a citat Serviciul de Informații și Securitate care a spus că a condus o operațiune legată de securitatea națională a Moldovei, însă a făcut referire și la media din Turcia, potrivit căreia agenția de securitate turcă a fost cea care a realizat reținerile.

Și Balkan Insight a amintit că Turcia a promis să caute și să aducă în țară persoanele suspectate de conexiuni cu mișcarea Gulen.

„Toți șase erau profesori la rețeaua de școli private „Orizont”, care este văzută drept apropiată a preotului exilat, Fethullan Gulen. [...]

Guvernul de la Ankara dă vina pe predicatorul turc de lovitura de stat eșuată din Turcia din 2016”, a scris Balkan Insight.

Publicația de știri din regiunea Balcani a mai amintit și de faptul că „la 31 martie curent, Turgay Sen, directorul liceului „Orizont” a fost reținut de SIS, fiind acuzat că finanțează terorismul, însă a fost eliberat după ce a cerut azil politic în Moldova, pentru a evita extrădarea în Turcia”.

 
Serviciul de Informații și Securitate a anunțat că cei șapte cetățeni străini, suspectați de legături cu o grupare islamistă, grupare despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări, au fost declaraţi indezirabili de către organele competente şi expulzaţi de pe teritoriul Republicii Moldova.
 
Ulterior, profesorul de engleză din cadrul liceului a declarat pentru UNIMEDIA că, în momentul reținerii, directorul instituției striga „Este nedrept”.

Amnesty International Moldova s-a declarat profund îngrijorată de pericolul iminent pentru viața și securitatea persoanelor, precum și de încălcarea drepturilor fundamentale ale omului, în privința administrației rețelei de licee „Orizont”.

De asmenea, fracțiunea parlamentară a Partidului Liberal Democrat din Moldova a solicitat explicații privind acțiunile întreprinse astăzi de SIS în legătură cu directorul liceului moldo-turc Orizont și a altor 5 profesori care activează în aceeași instituție de învățământ. 

Operațiunea SIS a fost comentată și de Secretarul de Stat al Ministerului Justiției. Nicolae Eșanu, care își exprimă speranța ca „în mapele SIS există documente solide care justifică expulzarea cetățenilor turci”, în caz contrar, Moldova riscă să piardă un nou dosar la CtEDO.

În schimb, președintele țării, Igor Dodon, acuză presa de standarde duble și spune că „au fost expulzări mai urâte, pe criterii strict politice”. 

În acest sens, părinți, profesori și directori-adjuncți din cadrul liceului „Orizont”  au stat dimineața la Aeroportul Internațional Chișinău în speranța de a vedea cele șapte persoane înainte de a fi extrădate. Cadrele didactice spun că în toți anii de când îi cunosc pe directorii și profesorii liceului nu au auzit de acuzațiile care li se aduc.

Zeci de actualizări pe minut, mii de tweeturi cu hashtagul #MoldovaStopExtradition apar pe rețeaua de socializare Twitter. Majoritatea celor care postează își exprimă îngrijorarea și apelează la instituțiile și mass-media internaționale.

Președintele Parlamentului Andrian Candu a solicitat organizarea unor audieri parlamentare în cazul expulzării din țară a celor șapte cetățeni turci, iar Pavel Filip a solicitat Ministerului Educației, Culturii și Cercetării să ia toate măsurile necesare pentru desfășurarea în continuare a procesului de studii în liceul privat, în care activau cei șapte cetățeni turci expulzați astăzi din Republica Moldova.

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.