Constantin Codreanu cere Ministerului român de Externe să urgenteze deschiderea Institutului Cultural Român la Moscova

Deputatul român și președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, Constantin Codreanu, solicită ministrului Afacerilor Externe din România, Teodor-Viorel Meleșcanu, punerea în aplicare a Hotărârii de Guvern care se referă la deschiderea Institutului Cultural Român (ICR) Moscova.

Constantin Codreanu cere Ministerului român de Externe să urgenteze deschiderea Institutului Cultural Român la Moscova
(Foto: UNIMEDIA)

„Înființarea Institutului Cultural Român Moscova a constituit una dintre preocupările constante ale mele ca parlamentar român ales în circumscriptia electorală nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul în afara țării și ca președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara graniţelor ţării.

Pub

Conform celor transmise de Ministerul Afacerilor Externe, instituția a întreprins, în ultimii ani, demersuri multiple pentru deschiderea ICR Moscova, urmând ca în cursul anului 2017 să fie finalizate atât pregătirea resurselor umane, cât și liniile de acțiune ale strategiei de diplomație publică și culturală pentru următorii ani, MAE având prevăzute în bugetul său pentru anul precedent sumele necesare pentru acoperirea cheltuielilor de natură adminiatrativă”, scrie Codreanu în scrisoarea adresată ministrului de Externe.

Potrivit deputatului, se constată o lipsa de reciprocitate efectivă între Federația Rusă și România pe planul schimbului de Centre sau Institute Culturale, dar fiind faptul că partea rusă dispune de mai multe Centre Culturale în România (București, Cluj-Napoca și Timișoara), în timp ce România nu dispune de niciun Institut Cultural în Federația Rusă. „În condițiile acestor aspecte inadmisibile, solicit Ministerului Afacerilor Externe, să întreprindă eforturi susținute și suficiente pentru onorarea obiectivului legal și strategic de inaugurare a ICR Moscova”, a fost mesajul transmis de către deputatul PMP Constantin Codreanu.

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării i-a cerut șefului dimplomației Române să-i comunice care este data concretă preconizată pentru inaugurarea ICR Moscova, în limitele anului Centenar 2018, în eventualitatea că o asemenea dată concretă a fost stabilită.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub