Centrul de Politici și Reforme: Statul trebuie să lupte cu corupția, nu să o amnistieze

"Statul Republica Moldova, se pare, vrea mai degrabă să faciliteze spălarea banilor decât să lupte cu ea", scrie Centrul de Politici și Reforme despre legea votată săptămâna trecută de Parlamentul Republicii Moldova, care prevede legalizarea oricărei sume de bani contra unui comision de doar 3%.

Centrul de Politici și Reforme: Statul trebuie să lupte cu corupția, nu să o amnistieze
(Foto: UNIMEDIA)

"Asta va legaliza sume masive de bani murdari nu doar din Moldova, ci și din regiune. Este greu de estimat întreg impactul negativ al acestei amnistii", scriu experții organizației neguvernamentale.

De ce asta e rău pentru noi toți? Pentru că Moldova ar putea avea acces la bani mai mulți și mai curați. Spre exemplu, 3% din miliardul furat din sistemul bancar, este egal aproximativ 30 milioane. Cam cât era doar prima tranșă din Asistența macrofinanciară pe care am ratat-o din cauza derapajelor antidemocratice ale guvernării. Statul nu câștigă în buget sume cine știe ce fabuloase din această amnistie. Țara noastră poate avea acces la finanțare mult mai generoasă, dacă ar menține drumul reformelor democratice. În schimb, guvernarea alege să spele bani cu un venit simbolic pentru buget.

Pub

Să zicem că ești un birocrat corupt din Ucraina care a adunat sume serioase de cash. Nu ai decât să găsești o persoană de încredere din Moldova și prin intermediul lui îți legalizezi banii. Persoana interpusă declară banii, achită comisionul de 3%, iar restul îi transferă pe orice cont indicat de beneficiar. Dintr-un milion de dolari furați, statul câștigă 30 de mii. La imensitatea crimei comise, bugetul ia un comision simbolic, încurajând în continuare corupția. Imoral și iresponsabil.

Combinat cu noile modificări în legea cetățeniei, unde cetățenia țării noastre poate fi acordată în schimbul unei investiții de 100 de mii de euro, legalitatea provenienței cărora nu este clar cum și dacă va fi verificată, Moldova se transformă într-o destinație de vis pentru exponenții crimei organizate (cel puțin) din regiune și pentru banii lor. De aceea, aceste prevederi trebuie abrogate de urgență.

Dacă legea e promulgată de Igor Dodon, în perioada următoare vom asista la o operațiune masivă de spălare de bani, cu girul legal al statului Republica Moldova. Șanse ca Igor Dodon să nu promulge legea sunt slabe, dat fiind faptul că a fost unul din promotorii amnistiei precedente, din anul 2007", scrie CPR Moldova.

Analiza integrală o puteți citi pe watch.cpr.md.

UNIMEDIA amintește că Parlamentul a votat în ambele lecturi proiectul privind Amnistia Fiscală. Acesta prevede declararea voluntară și stimularea fiscală.

Reprezentantul FMI și Ambasadorul UE în Moldova și-au exprimat îngrijorarea față de proiectul privind amnistia fiscală.

Andrian Candu a declarat că unele elemente din proiect au fost discutate inclusiv cu FMI și că multe state au implementat cu succes declararea voluntară.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub