Ce se întâmplă cu Euro? Factorii ce stau la baza deprecierii acestei valute

Ce se înâmplă cu Euro? De ce se depreciază atât de mult? Răspunsurile expertului în politici economice de la IDIS, Veaceslav Ioniță, care a ținut să explice ce factori stau la baza acestor schimbări.

Ce se întâmplă cu Euro? Factorii ce stau la baza deprecierii acestei valute
(Foto: UNIMEDIA)

„Euro se depreciază sub influența a trei factori:

1. Factori Internaționali. In ultimile 10 zile EURO s-a depreciat față de USD pe piețele internaționale cu 2,2%, iar asta de bine de rău sunt 44 de bănuți la noi. La noi cursul se duce doar față de USD, iar față de euro în dependentă de cursul pe piețele internaționale. EURO cade acolo, cade și la noi. Cum am spus 44 de bănuți doar acest factor. 

Pub

2. Factorii Sezonieri. Valuta străină se depreciază în Moldova mai mult sau mai puțin de trei ori pe an: sărbătorile de iarnă, Paște și înainte de 1 Septembrie. Moldovenii vin acasă și țara îi întâmpină cu un curs scăzut la valută. Dacă mai ținem cont și de inflație, cei din Italia când vin acum acasă, trebuie să schimbe 125 EURO, față de 100 EURO acum doi ani în urmă. 

3. Factori Fundamentali. Începând cu Ianuarie 2016 Leul moldovenesc S-a apreciat continuu față de USD și Euro. Motivul este excesul de valută pe piață. Populația a vândut cu 650 milioane USD mai mult decât au avut nevoie agenții economici. Asta a dus la aprecierea Leului”, a scris Ioniță pe pagina sa de Facebook.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub