Ce prețuri de achiziționare a strugurilor pentru vin recomandă anul acesta Ministerul Agriculturii

Consiliul pe filiera de produse ”Struguri, vin, produse pe bază de vin şi produse procesate” recomandă următoarele preţuri orientative de achiziţionare (de referinţă) a strugurilor pentru vin: de soiuri europene – cel puţin 4,5 lei/kg; de soiuri de tip „Isabella” – cel puţin 2,75 lei/kg.

Foto: UNIMEDIA

Starea agrotehnică şi cea fitosanitară a plantaţiilor viticole, în fond, este satisfăcătoare, chiar dacă toate lucrările nu au fost efectuate în termeni optimi din cauza temperaturilor care au crescut brusc în primăvară, informează Ministerul Agriculturii.

În unele zone a început să se dezvolte putregaiul cenușiu, îndeosebi la soiurile sensibile pentru vin, însă în cazul în care viticultorii vor întreprinde toate recomandările Institutului de ramură, această boală ar putea fi stopată.

Condiţiile climatice, care s-au înregistrat în anul curent pe parcursul perioadei de vegetaţie a viţei de vie, au fost favorabile pentru dezvoltarea în plantaţiile viticole a principalelor boli criptogamice (mana şi făinarea) şi pentru combaterea acestora au fost aplicate, pînă în prezent, 7-8 tratamente chimice. În plantaţiile cu soiuri pentru vin vor fi efectuate, cel puţin, încă două stropituri.

Cheltuielile de îngrijire a plantaţiilor cu soiuri europene pentru vin se vor mai mari în comparație cu anul precedent şi vor constitui în gospodăriile corporative cca 35-37 mii lei/ha, iar în gospodăriile ţărăneşti şi la alţi producători mai mici de struguri - 28-30 mii lei/ha.

Majorarea cheltuielilor se datorează în primul rând numărului mai mare de tratamente chimice (9-10 faţă de 6-7 în anii cu condiţii normale), precum şi  creşterii cheltuielilor aferente retribuirii muncii viticultorilor. Urmare estimării cheltuielilor, la o recoltă de struguri de 8 t/ha, preţul de cost a unui kg de struguri de soiuri europene va constitui cca 4,5 – 5,0 lei, iar de soiuri de tip „Isabella”  - 3,0 - 2,25 lei.

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.